Gradsko pozorište „Semberija“ Bijeljina gostuje sa predstavom „Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić“


6 septembar 2024

Gradsko pozorište „Semberija“ Bijeljina gostovaće 24. septembra (20:30) sa predstavom „Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić“, po tekstu Milivoja Mlađenovića, u adaptaciji i režiji Sonje Petrović.

Komad govori o srpskoj pevačici narodne muzike i sevdaha, Sofiji Vasiljević Nikolić (1907-1982), poznatijoj kao Sofka, prvoj ženi koja je ponela titulu najtiražnije pevačice Evrope.

Pisac Mlađenović ističe da je ovo „surovo-nežna, na momente crnohumorna, pseudobiografska pozorišna povest o izuzetnoj umetnici narodne muzike između ona dva velika rata, o zvezdanom usponu Sofke Nikolić i njenom naglom prekidu, odnosno potonuću u ćutanje”.

„Dakle, moja je namera više bila da rastvorim, rasklopim, mit o „kraljici sevdaha“, nego da pišem o fenomenu nastanka pevačke zvezde, niti da slikam rečima njenu fresku. Taj mit su već stvorili mediji, odnosno žurnalisti prošlog veka, a ja sam pokušao da doprem do tačke njenog tragizma…”, ističe Mlađenović.

„Kada mislim o ovoj predstavi, mislim o samoći, mislim o grču i krivici koja je tolika da se sa njom živi, jede, spava i priča. Mislim o paralelnom svetu u kome žive oni koji su glasnici i kanali komunikacije između zagrobnog sveta i sveta živih. Na koji način se ta dva sveta spajaju? Gde je taj prostor u kome oni dolaze u kontakt? Sofkina ljubav prema ćerki Marioli/Marici tolika je da se može tumačiti i kao arhetip. Kao jedan od najstarijih i najznačajnijih mitova o odnosu majke i ćerke; Mit o Demetri i njenoj ćerki Persefoni koju je oteo Had i odveo u podzemlje. Demetra se tada u svojoj najvećoj tuzi povukla od bogova i ljudi te na svet poslala neplodnost, uzrokovavši velike neizdržive katastrofe i za ljude i za bogove. Odvojiti se od svog dara, talenta i svoje svrhe sredstvo je kojim je Sofka kaznila i sebe i ceo svet, a koji smatram jednako velikom pošasti kao neplodnost jer i sam dar stvara plodove”, kaže rediteljka Sonja Petrović.

Naslovnu ulogu tumači Bojana Milanović, a u podeli su i Mirna Jovanović, Nenad Blagojević, Dušan Ranković, Dragana Arsenić, Mihailo Maksimović i Ivan Petrović.

U predstavi učestvuju i muzičari Igor Kajmaković  (klavir), Stanko Zarić (harmonika) i Nenad Bošnjak (violina).

Za scenski pokret i koreografiju bila je zadužena Jovana Rakić, scenografiju, kostime i dizajn plakata uradila je Irina Somborac, muziku i dizajn zvuka potpisuje Nenad Kojić, a dizajn svetla Stefan Asentić.

Predstava je premijerno izvedena 4. aprila ove godine. 

Pretraga