Градско позориште „Семберија“ Бијељина гостује са представом „Певање и ћутање Софке Николић“


6 септембар 2024

Градско позориште „Семберија“ Бијељина гостоваће 24. септембра (20:30) са представом „Певање и ћутање Софке Николић“, по тексту Миливоја Млађеновића, у адаптацији и режији Соње Петровић.

Комад говори о српској певачици народне музике и севдаха, Софији Васиљевић Николић (1907-1982), познатијој као Софка, првој жени која је понела титулу најтиражније певачице Европе.

Писац Млађеновић истиче да је ово „сурово-нежна, на моменте црнохуморна, псеудобиографска позоришна повест о изузетној уметници народне музике између она два велика рата, о звезданом успону Софке Николић и њеном наглом прекиду, односно потонућу у ћутање”.

„Дакле, моја је намера више била да растворим, расклопим, мит о „краљици севдаха“, него да пишем о феномену настанка певачке звезде, нити да сликам речима њену фреску. Тај мит су већ створили медији, односно журналисти прошлог века, а ја сам покушао да допрем до тачке њеног трагизма…”, истиче Млађеновић.

„Када мислим о овој представи, мислим о самоћи, мислим о грчу и кривици која је толика да се са њом живи, једе, спава и прича. Мислим о паралелном свету у коме живе они који су гласници и канали комуникације између загробног света и света живих. На који начин се та два света спајају? Где је тај простор у коме они долазе у контакт? Софкина љубав према ћерки Мариоли/Марици толика је да се може тумачити и као архетип. Као један од најстаријих и најзначајнијих митова о односу мајке и ћерке; Мит о Деметри и њеној ћерки Персефони коју је отео Хад и одвео у подземље. Деметра се тада у својој највећој тузи повукла од богова и људи те на свет послала неплодност, узроковавши велике неиздрживе катастрофе и за људе и за богове. Одвојити се од свог дара, талента и своје сврхе средство је којим је Софка казнила и себе и цео свет, а који сматрам једнако великом пошасти као неплодност јер и сам дар ствара плодове”, каже редитељка Соња Петровић.

Насловну улогу тумачи Бојана Милановић, а у подели су и Мирна Јовановић, Ненад Благојевић, Душан Ранковић, Драгана Арсенић, Михаило Максимовић и Иван Петровић.

У представи учествују и музичари Игор Кајмаковић  (клавир), Станко Зарић (хармоника) и Ненад Бошњак (виолина).

За сценски покрет и кореографију била је задужена Јована Ракић, сценографију, костиме и дизајн плаката урадила је Ирина Сомборац, музику и дизајн звука потписује Ненад Којић, а дизајн светла Стефан Асентић.

Представа је премијерно изведена 4. априла ове године. 

Сличне вести

ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ИЗ ЈАГОДИНЕ ГОСТОВАЛО СА ПРЕДСТАВОМ „СИМФОНИЈА РАДОСТИ“

Градско позориште Чачак гостовало на Великој сцени са представом “Триптих о радницима”

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ ГОСТУЈЕ 5. ДЕЦЕМБРА С ПРЕДСТАВОМ "САРА БЕРНАР"

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ 10. ФЕБРУАРА ГОСТУЈЕ НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ СА ПРЕДСТАВОМ "ЈОВЧА"

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 19. НОВЕМБРА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ „ИЗГУБЉЕНИ У БРУКЛИНУ“

ПОЗОРИШТЕ „БОРА СТАНКОВИЋ“ ИЗ ВРАЊА 21. ДЕЦЕМБРА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ „РУЖА, УВЕЛА“

Позориште „Бора Станковић” из Врања гостује са представом „Ништа нећемо заборавити”

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ ГОСТУЈЕ 5. МАЈА СА ПРЕДСТАВОМ "ПОСТМОДЕРНИ КАБАРЕ ДОБРОГ ВОЈНИКА ШВЕЈКА"

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СОМБОР 30. ОКТОБРА ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” СА ПРЕДСТАВОМ “ЧАРОБЊАК”

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ НИША 24. ЈУНА ГОСТУЈЕ НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ СА ПРЕДСТАВОМ „ГДЕ ЈЕ НЕСТАО ХАРМС“

Галерија

Претрага