КОСТЈУКОВУ НАГРАДА "ТЕРПСИХОРА", БАЛЕТУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СПЕЦИЈАЛНА ПОХВАЛА, УРУЧЕЊА 29. АПРИЛА


22 април 2014

Балетски уметник Константин Костјуков овогодишњи је лауреат награде "Терпсихора", коју додељује Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије за допринос уметничкој игри, док је ансамбл Балета Народног позоришта у Београду добио специјалну похвалу за висок професионални ниво и допринос промоцији културе Србије на бројним гостовањима у свету.
Признања ће бити уручена на Светски дан игре 29. априла, у 13 сати у Музеју Народног позоришта.
Према правилнику тог удружења, прошлогодишњи добитник награде "Терпсихора" Јован Веселиновић председавао је жиријем, а за чланове је одабрао Душку Сифниос, Жарка Пребила, Константина Костјукова и Гордана Драговића.
На предлог осталих чланова Костјуков се повукао из жирија, а одлука о добитнику награде донета је и без учешћа Жарка Пребила који је због обавеза био спречен да присуствује раду тог тела.
Жири је истакао дугогодишњи предани, успешни и трајни допринос Константина Костјукова балетској уметности и оценио да је он најупечатљивији балетски уметник своје генерације.
Награда "Терпсихора" установљена је 2011. године на иницијативу председника Професионалног Удружења Балета Србије и подршку чланова.
Терпсихора је у грчкој митологија била заштитница плеса и музике, а њено име значи “она која воли да игра”.
Истог дана, такође, у Музеју Народног позоришта, у 18 часова, биће одржан програм под називом "Вече балета", ауторке Дрине Пешић. Њени гости ће бити првакиња Опере Народног позоришта Сузана Шуваковић Савић, костимограф и сценограф Миодраг Табачки, балетски уметник и кореограф Александар Илић, глумица Вјера Мујовић и група "Ођила".
М.Б.

Претрага