ЂОРЂЕ МАКАРЕВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ ТЕРПСИХОРА, УРУЧЕЊЕ 29. АПРИЛА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА


28 април 2015

Награду Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, Терпсихора добио је кореограф и редитељ представе Народног позоришта у Београду - "Они" Ђорђе Макаревић.
Одлуку да се награда Терпсихора за 2015. годину додели Макаревићу донео је, на седници одржаној 27. априла, трочлани жири у саставу: Ксенија Дињашки, балетски педагог, теоретичар игре и критичар (председник), Роса Милић, балетски уметник и педагог класичног балета и Слободан Бештић, драмски уметник.
У образложењу награде жири је истакао да је изабрана тема балета "Они", психички поремећена породица и младић који на свиреп начин убија младе девојке, била вишеструко инспиративна у стваралачким настојањима кореографа и редитеља Макаревића.
- Сукобљавајући се са несвакидашњим садржајем представе, желећи да проникне у најбитнији проблем ове приче, како настаје убица, Макаревић нам је послао поруку о важности васпитања деце и младих људи. Пратећи захтевност сценског приказивања сурових догађања, кореографским језиком је долазио до најдрагоценијих стваралачких резултата. Имајући избор да у кореографском истраживању крене путем који му највише одговара, изабрао је класично балетску основу у споју с неопходним слободним – савременим покретом. Управо је тај спој показао делотворност кореографског учинка и представља пример чистог и јасног приступа начину кореографског изражавања - оценио је жири.
Кратки балет "Они", премијерно је изведен 17. јануара ове године на Сцени "Раша Плаовић", у оквиру пројекта "Вече младих кореографа".
Награду је подржало Министарство културе и информисања и Институт за уметничку игру Београд.
Свечана додела биће одржана на Светски дан игре, 29. априла у 13 часова, у Музеју Народног позоришта у Београду.
М.Б.

ЂОРЂЕ МАКАРЕВИЋ
Рођен је у Београду. Завршио Балетску школу „Лујо Давичо" и дипломирао позоришну режију на Факултету драмских уметности у Београду. Првак балета и кореограф у Позоришту на Теразијама. Добитник је престижне Награде града Београда у области уметности, за једини инклузивни мјузикл те форме на свету, Чаробно путовање, по роману Жила Верна Пут око света за 80 дана.  

Сличне вести

СОЛИСТА БАЛЕТА ЈОВАН ВЕСЕЛИНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ТЕРПСИХОРА", УРУЧЕЊЕ 29.04.

СОЛИСТА БАЛЕТА ИГОР ПАСТОР ДОБИТНИК НАГРАДЕ "РАДОМИР ВУЧИЋ", УРУЧЕЊЕ 29. АПРИЛА

ПРВАКИЊА БАЛЕТА АНА ПАВЛОВИЋ ПРВИ ЛАУРЕАТ НАГРАДЕ “ТЕРПСИХОРА”, УРУЧЕЊЕ 29.04.

Солиста Балета Народног позоришта у Београду Игор Пастор добитник Награде „Терпсихора“

АНСАМБЛ "КИР ЈАЊЕ" ОВОГОДИШЊИ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ЗЛАТНИ БЕОЧУГ", УРУЧЕЊЕ 11.04.

ГЛУМАЦ МИЛОШ ЂОРЂЕВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ “ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ", УРУЧЕЊЕ 25. ЈАНУАРА

МИЛОШ МАРИЈАН ЛАУРЕАТ НАГРАДЕ „РАДОМИР ВУЧИЋ“, УРУЧЕЊЕ 5. АПРИЛА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

ОЛГА ОДАНОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ "ЖАНКА СТОКИЋ", УРУЧЕЊЕ 23. АПРИЛА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

ДИРИГЕНТ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ЂОРЂЕ ПАВЛОВИЋ ДОБИТНИК ВУКОВЕ НАГРАДЕ

Диригент Народног позоришта у Београду Ђорђе Павловић добитник Награде града Београда за 2017. годину за музичко стваралаштво

Претрага