КОМЕМОРАЦИЈА КСЕНИЈИ ЈОВАНОВИЋ ОДРЖАНА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"


5 децембар 2012

Комеморативни скуп поводом смрти првакиње Народног позоришта у пензији Ксеније Јовановић одржан је у среду 5. децембра на Сцени "Раша Плаовић".

Присутнима у публици, међу којом су били  министар културе Републике Србије Братислав Петковић, в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић, председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница и друге јавне личности, првa се обратила директорка Драме Молина Удовички Фотез која је подсетила да је Ксенија Јовановић управо на овој сцени 6. новембра одиграла своју последњу улогу - Мајку Пинторовића у комаду Љубомира Симовића "Хасанагиница" у режији Јагоша Марковића.
- У дугој историји Народног позоришта, која траје готово век и по, Ксенија Јовановић је сигурно била једна од најзначајнијих глумица. Госпођа глумица Ксенија Јовановић, за мене лично, а верујем и за многе колеге, била је уметнички и етички стуб Драме Народног позоришта - рекла је она и позвала све присутне да минутом ћутања одају последњу пошту Ксенији Јовановић која је преминула 1. децембра у Београду, у 84. години.
Редитељ Јагош Марковић је истакао да ће нам после Ксенијиног одласка остати сећања "стварна као живот сам, а остаће и њена уметност".
- Ксенија је у свему била другачија од наше свакодневице. Узвишена и праведна, отмена и драгоцена, вечна а људски топла и пуна саосећања, нежна а јака, рањива, а стамена - оценио је Марковић и додао да верује да ће Ксенија отићи "у лепши и бољи свет, јер она то заслужује".
Првакиња Народног позоришта у Београду Радмила Живковић, која је са Ксенијом играла у бројним представама, рекла је да је са њом била не само колегиница, него и другарица.
- Она је и девојчица, и велика уметница, и госпођа... За мене је страшан осећај да Ксеније више нема. Волела ме је и поштовала исто онолико колико сам ја њу волела и поштовала. Надам се да ће будуће генерације све оно велико и лепо што је Ксенија имала у себи, негде сачувати. То је обавеза наше професије. Хвала јој за све што је учинила за позориште и за људскост у позоришту и међу људима уопште - рекла је госпођа Живковић.
Глумац Ненад Стојменовић прочитао је песму позоришног критичара Буце Мирковића посвећену Ксенији Јовановић, као и писмо драмске списатељице и редитељке Виде Огњеновић у којем је, између осталог, написала да са њеним одласком "одлази и огромна поворка одлично одиграних великих улога".
- Свака представа у којој је она играла, била је за њен уметнички удео у њој озбиљнија. Стаменом дамском појавом увеличавала је карактере трагичних краљица и хероина наше и светске класике. А, опет, умела је да се смањи и стањи до промашених губитница и слаботиња, као и да љупко танцује и шармира као луцкаста фарсична комичарска фигура. Никад, ни у чему, није бирала лакши начин игре. Свака је њена одиграна улога била промишљено и супериорно саздано уметничко дело - написала је Вида Огњеновић.
Глумица Ружица Сокић је подсетила да је Ксенија, њој и бројним њеним колегиницама на почетку каријере, као и касније, увек била "узор у свему - увек дама, и на позорници и у животу".
Према њеним речима, Ксенија је поседовала квалитете који су у овом данашњем времену веома ретки.
- Била је топао човек. Нема особе коме није пружила руку. Била је увек спремна да помогне у тешким тренуцима - присетила се Сокићева и нагласила да је и њој једном приликом "помогла као да смо рођене сестре, а биле смо само колегинице".
Позоришна и радио редитељка Нађа Јањетовић рекла је да је за Ксенију везује "више од три деценије искреног, дубоког и правог пријатељства које је трајало до њеног последњег дана".
- Својом дивном личношћу и својом уметношћу, обогатила је моје стваралаштво, а што је много важније и мој живот - истакла је Нађа Јањетовић и прочитала свој текст "О уметности радиофоније Ксеније Јовановић" који је објављен у монографији објављеној поводом доделе Награде "Добричин прстен" Ксенији Јовановић 23. децембра 2007. године.
Глумац Иван Николић је казао да га за Ксенију везују године пријатељства "правог и дубоког" и нагласио да на основу тога може одговорно да тврди колико је Ксенија била велики човек.
- Колика је била глумица и дама, то сви знамо. Али, човек је била, заиста, велики. Ваљда, без тога не може ни прво, ни друго. Гајила је дубоки осећај емпатије према свима који су били у невољи. Тај дубоки осећај емпатије и алтруизма, водио ју је кроз живот. Ксенија није имала ни трунку малограђанштине. Била је прави космополита - оценио је Николић.
Глумица Вања Ејдус казала је да је са Ксенијом играла само у једној представи, а та сарадња - у "Хасанагиници", трајала је пуних 11 година.
- У последњих неколико представа, иако је већ била јако лоше, држала се као краљица. Глумила је као краљица. Осећала сам њену слабост у телу, али је у гласу и глави била веома моћна. Увек смо делиле гардеробу. Иза снажне и строге Ксеније, крила се емотивна и пажљива Ксенија, топла, увек дотерана и достојанствена, до последњег дана - рекла је Вања Ејдус.
Испраћај за кремацију првакиње београдског Народног позоришта у пензији Ксеније Јовановић, обављен je истог дана на Новом гробљу у Београду.
М.Б.

Сличне вести

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана комеморација поводом смрти глумице Народног позоришта у Београду Данијеле Угреновић (1969-2022)

У фоајеу Сцене „Раша Плаовић“ одржана комеморација поводом смрти Нијаза Мемиша, дугогодишњег мајстора маске и шефа шминкернице Народног позоришта у Београду

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СМРТИ ПРИМАБАЛЕРИНЕ ЈОВАНКЕ БЈЕГОЈЕВИЋ

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СМРТИ ГЛУМЦА МИЛОРАДА МАНДИЋА МАНДЕ

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СМРТИ ПРВАКА ОПЕРЕ ЗВОНИМИРА КРНЕТИЋА (1930 – 2016)

На Великој сцени Народног позоришта у Београду одржана комеморација поводом смрти редитеља Јагоша Марковића

На Великој сцени одржана комеморација поводом смрти глумца Народног позоришта у Београду Радована Миљанића (1952-2021)

На Великој сцени одржана комеморација поводом смрти првака Драме Народног позоришта у Београду и некадашњег управника Предрага Ејдуса (1947-2018)

ИСПРАЋАЈ ЗА КРЕМАЦИЈУ КСЕНИЈЕ ЈОВАНОВИЋ 5.12 У 14,00, КОМЕМОРАЦИЈА У 11,00

НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ ОДРЖАНА СМОТРА ИСПИТНИХ СТУДЕНТСКИХ ПРЕДСТАВА

Претрага