На Сцени „Раша Плаовић“ одржана промоција монографије “Маестро Бранко Марковић“


16 децембар 2017

Промоција монографије “Маестро Бранко Марковић“, аутора Маје Красин Матић и Весне Бајић Стојиљковић, одржана је у суботу 16. децембра на Сцени „Раша Плаовић“.

Обраћајући се бројним поштоваоцима његовог уметничког дела, ауторка Красин Матић је објаснила да су она и Весна Бајић Стојиљковић,одлучиле да ураде ову монографију зато што је улога Бранка Марковића остварена, пре свега, на пољу, кореографског стваралаштва у области народне игре била недовољно пропраћена у јавности, али и „несазлужено остављена под велом сенке“.

Она jе посебно захвалила члановима породице Марковић што су им „одшкринули врата своје велике и значајне породице и омогућили да сакупимо материјал за једну овакву студиозну монографију“, као и Југословенској кинотеци, Истраживачко-документационом центру Народног позоришта у Београду, Музеју позоришне уметности Србије, Српском народном позоришту у Новом Саду, Академско-културно уметничким друштвима „Бранко Крсмановић“ и „Шпанац“ и Народној библиотеци Србије.

Додала је да је монографија подељена у три тематске целине – Живот посвећен уметности, Кореографско стваралаштво Бранка Марковића и Документација о маестру Бранку Марковићу.

Првак Балета Народног позоришта у Београду, педагог и кореограф, председник УБУС-а Владимир Логунов, који је Марковићу пре више од четири деценије био асистент кореографа за комичну оперу у три чина Јакова Готовца „Еро с онога свијета“, истакао је да је имао велико задовољство што је радио са једним тако значајним уметником и нагласио да је у том периоду од њега много научио, али и био у прилици да сагледа како се „сачињава једна кореографија која подсећа на фолклор, а у ствари је балет“.

Он је оценио да је Марковић на сцени био „једна, изузетно снажна, упечатљива личност која је далеко прелазила испред рампе“ и подсетио да му је, у том смислу, остао у незаборавном сећању као Влах Алија, у „Охридској легенди“, у кореографији Димитрија Парлића из 1968. године.

„Бранко је био изузетан играч, одличан кореограф и велики џентлмен и господин какви се ретко срећу у нашој професији“, истакао је Логунов.

На промоцији, коју је Удружење балетских уметника Србије (УБУС) организовало поводом 100 година од рођења овог цењеног солисте Балета Народног позоришта и кореографа народних игара, говорили су и ауторка Весна Бајић Стојиљковић, редитељ и члан уметникове породице Горан Марковић, син Бранка Марковића - Војин Марковић и солиста и маестров асистент у АКУД-у "Бранко Крсмановић" Србољуб Нинковић.

Модератор програма била је балерина Народног позоришта у Београду и члан председништва УБУС-а Ива Игњатовић.

Гости промоције били су чланови АКУД-а „Бранко Крсмановић“ који су изводили делове из неких од Марковићевих кореографија.

Марковић је рођен у Београду 17. октобра 1917. године, где је и преминуо 28. јнуара 1993.
М.Б.

 

Сличне вести

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ПРЕДРАГУ МИКИЈУ МАНОЈЛОВИЋУ 19. ЈУНА НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ "БРАНИСЛАВ НУШИЋ, ЖИВОТ И ДЕЛО"

НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “ИСТОРИЈА СРПСКЕ АДВОКАТУРЕ”

У МУЗЕЈУ НП ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КОЛЕКТИВНЕ МОНОГРАФИЈЕ "МНОГОСТРУКА УМЕТНИЧКА ДЕЛАТНОСТ ПРЕДРАГА МИЛОШЕВИЋА (1904-1988)"

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПЕСАМА ГЛУМЦА БОРИСА ПИНГОВИЋА

НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “А, КО СИ ТИ ?", СА ПОДНАСЛОВОМ "АУТОБИОГРАФИЈА ПРЕДРАГА МИКИЈА МАНОЈЛОВИЋА"

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана промоција збирке песама Бориса Пинговића „Да ништа признао не бих“

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О МИЛКИ СТОЈАНОВИЋ 28. ФЕБРУАРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ЖИВАНУ САРАМАНДИЋУ 7. МАРТА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРИРЕЂЕНА ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ЖИВАНУ САРАМАНДИЋУ

Претрага