Вести

Убедљив тријумф представе „Очеви и оци“ – девет награда на 69. Стеријином позорју

2 јун 2024

Представа „Очеви и оци“, према истоименом роману Слободана Селенића, у драматизацији Kате Ђармати, режији Вељка Мићуновића и продукцији Народног позоришта у Београду, не престаје да ниже успехе на домаћим позоришним фестивалима.

Тријумфални поход настављен је и на 69. Стеријином позорју где је у веома јакој конкуренцији, освојено чак девет награда.

Одлукама стручног жирија, „Очеви и оци“ добили су Стеријину награду за најбољу представу, што је други пут заредом да представа Народног позоришта понесе то ласкаво признање - прошле године припало је „Успаванки за Алексију Рајчић“. 

Стеријину награду за режију освојио је Вељко Мићуновић, Александар Вучковић је носилац Стеријине награде за глумачко остварење, као и Вања Ејдус којој је то трећи пут у каријери да добије ово најпрестижније глумачко признање у нашој земљи (2002. године за Хасанагиницу и 2023. за Успаванку за Алексију Рајчић). 

Композиторка Невена Глушица (исто као и прошле године за „Успаванку за Алексију Рајчић“), добила је Стеријину награду за оригиналну сценску музику, Кати Ђармати је припала Стеријина награда за драматизацију, а Љиљани Мркић Поповић Стеријина награда за сценски говор коју је освојила и пре годину дана за „Успаванку за Алексију Рајчић. 

Жиријем је председавао редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду др Дејан Средојевић, а чланови су били глумица Марта Береш, композиторка Ирена Поповић Драговић, дугогодишњи управник загребачког Сатиричког казалишта „Kеремпух“ и Kазалишта „Ulysses“ Душан Љуштина и продуцент и универезитетски професор Јанко Љумовић.

Осим награда стручног жирија, „Очеви и оци" добили су и Награду публике за најбољу представу (просечна оцена 4.66), а Вања Ејдус Награду за глумачку бравуру „Зоран Радмиловић" Народног позоришта Тимочке Kрајине „Зоран Радмиловић“ Зајечар и Стеријиног позорја.

У избору селекторке Ане Тасић, поред Народног позоришта, као јединог београдског театра, на најзначајнијој позоришној манифестацији у Србији, од 26. маја до 3. јуна, учествовало је још шест позоришта из земље и региона.
 
Представа „Очеви и оци“ премијерно је изведена 4. априла прошле године на Великој сцени и до сада је добила 24 наградe - у целини je освојенo пет наградa, док се преосталих 19 односи на индивидуална уметничка остварења.

У подели су Милош Ђорђевић, Никола Ракочевић, Александар Вучковић, Вања Ејдус, Вања Милачић, Сена Ђоровић, Ива Милановић  и Никола Ристановски.
 
Честитамо добитницима наградa и целом ансамблу представе!
 

Галерија