Vesti

Ubedljiv trijumf predstave „Očevi i oci“ – devet nagrada na 69. Sterijinom pozorju

2 jun 2024

Predstava „Očevi i oci“, prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati, režiji Veljka Mićunovića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, ne prestaje da niže uspehe na domaćim pozorišnim festivalima.

Trijumfalni pohod nastavljen je i na 69. Sterijinom pozorju gde je u veoma jakoj konkurenciji, osvojeno čak devet nagrada.

Odlukama stručnog žirija, „Očevi i oci“ dobili su Sterijinu nagradu za najbolju predstavu, što je drugi put zaredom da predstava Narodnog pozorišta ponese to laskavo priznanje - prošle godine pripalo je „Uspavanki za Aleksiju Rajčić“. 

Sterijinu nagradu za režiju osvojio je Veljko Mićunović, Aleksandar Vučković je nosilac Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje, kao i Vanja Ejdus kojoj je to treći put u karijeri da dobije ovo najprestižnije glumačko priznanje u našoj zemlji (2002. godine za Hasanaginicu i 2023. za Uspavanku za Aleksiju Rajčić). 

Kompozitorka Nevena Glušica (isto kao i prošle godine za „Uspavanku za Aleksiju Rajčić“), dobila je Sterijinu nagradu za originalnu scensku muziku, Kati Đarmati je pripala Sterijina nagrada za dramatizaciju, a Ljiljani Mrkić Popović Sterijina nagrada za scenski govor koju je osvojila i pre godinu dana za „Uspavanku za Aleksiju Rajčić. 

Žirijem je predsedavao redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Dejan Sredojević, a članovi su bili glumica Marta Bereš, kompozitorka Irena Popović Dragović, dugogodišnji upravnik zagrebačkog Satiričkog kazališta „Kerempuh“ i Kazališta „Ulysses“ Dušan Ljuština i producent i univerezitetski profesor Janko Ljumović.

Osim nagrada stručnog žirija, „Očevi i oci" dobili su i Nagradu publike za najbolju predstavu (prosečna ocena 4.66), a Vanja Ejdus Nagradu za glumačku bravuru „Zoran Radmilović" Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar i Sterijinog pozorja.

U izboru selektorke Ane Tasić, pored Narodnog pozorišta, kao jedinog beogradskog teatra, na najznačajnijoj pozorišnoj manifestaciji u Srbiji, od 26. maja do 3. juna, učestvovalo je još šest pozorišta iz zemlje i regiona.
 
Predstava „Očevi i oci“ premijerno je izvedena 4. aprila prošle godine na Velikoj sceni i do sada je dobila 24 nagrade - u celini je osvojeno pet nagrada, dok se preostalih 19 odnosi na individualna umetnička ostvarenja.

U podeli su Miloš Đorđević, Nikola Rakočević, Aleksandar Vučković, Vanja Ejdus, Vanja Milačić, Sena Đorović, Iva Milanović  i Nikola Ristanovski.
 
Čestitamo dobitnicima nagrada i celom ansamblu predstave!
 

Galerija