Вести

Диригенткиња Зорица Митев Војновић опером „Кавалерија рустикана“ обележава 40 година уметничког рада

25 јун 2024

Диригенткиња Народног позоришта у Београду Зорица Митев Војновић обележиће 29. јуна четири деценије уметничког рада опером Пјетра Маскањија „Кавалерија рустикана“ која ће од 19:30 часова бити изведена на Великој сцени.

Зорица Митев Војновић с поносом истиче да је била прва жена-диригент која је стала за пулт Народног позоришта у Београду.

„Било је то давно, 1986. године, у време када је директор Опере био господин Винавер. Дириговала сам дует из Продане невесте који су певали Предраг Протић и Радмила Смиљанић. То је био концерт на којем је учествовало више извођача и диригената, а с којим смо касније често гостовали и по Србији. Годину дана касније, такође као прва жена диригент, у Македонском народном театру у Скопљу, дебитовала сам са Вердијевим Реквијемом. Да бих дошла до овога где сам данас, морала сам да уложим огромну енергију, а било је потребно да имам и велико стрпљење. Веома сам задовољна оним што сам постигла током досадашње каријере. Љубав према музици је нешто што ме, заиста, чини срећном и испуњеном“, каже Зорица Митев Војновић.

У опери „Кавалерија рустикана“, по њеној жељи, у симбиози ансамбла Куће и младих полазника Оперског студија, наступиће Наташа Јововић, Младен Продан, Андреја Калезић, Небојша Бабић и Анастасија Станковић.

У ангажман Опере Народног позоришта Зорица Митев Војновић примљена је 1989. године где је као асистент диригента радила на свим представама текућег репертоара.

Три године касније, 12. децембра 1992. на сцени Народног позоришта у Београду дебитовала је опером Ђузепа Вердија „Травијата“. Од 1995. као стални диригент Куће диригује представе са репертоара, на матичној сцени као и на гостовањима у земљи и иностранству. Међу њима су „Дон Пасквале“, „Пајаци“, „Кавалерија Рустикана“, „Лучија од Ламермура“, „Атила“, „Набуко“, „Трубадур“, „Бал под маскама“, „Кармен“, „Адријана Лекуврер“, „Севиљски берберин“, „Риголето“, „Љубавни напитак“, „Мадам Батерфлај“, „Тоска“, „Плашт“, „Моћ судбине“, „Аида“...

Због своје вишедеценијске сарадње са Радио телевизијом Србије на директним преносима и снимањима концерата и представа, Зорица Митев Војновић је од 2012. године и ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Kрагујевцу, на катедри Музика у медијима.

Од 2022. године  члан је уметничког тима Оперског студија у Народном позоришту где осим младих певача обуку и оперску праксу похађају и млади диригенти и корепетитори.

У новембру прошле године добила је Печат Народног позоришта, који се по одлуци управника додељује поводом посебног доприноса животу и раду Народног позоришта у Београду.

Галерија