Vesti

Dirigentkinja Zorica Mitev Vojnović operom „Kavalerija rustikana“ obeležava 40 godina umetničkog rada

25 jun 2024

Dirigentkinja Narodnog pozorišta u Beogradu Zorica Mitev Vojnović obeležiće 29. juna četiri decenije umetničkog rada operom Pjetra Maskanjija „Kavalerija rustikana“ koja će od 19:30 časova biti izvedena na Velikoj sceni.

Zorica Mitev Vojnović s ponosom ističe da je bila prva žena-dirigent koja je stala za pult Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Bilo je to davno, 1986. godine, u vreme kada je direktor Opere bio gospodin Vinaver. Dirigovala sam duet iz Prodane neveste koji su pevali Predrag Protić i Radmila Smiljanić. To je bio koncert na kojem je učestvovalo više izvođača i dirigenata, a s kojim smo kasnije često gostovali i po Srbiji. Godinu dana kasnije, takođe kao prva žena dirigent, u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju, debitovala sam sa Verdijevim Rekvijemom. Da bih došla do ovoga gde sam danas, morala sam da uložim ogromnu energiju, a bilo je potrebno da imam i veliko strpljenje. Veoma sam zadovoljna onim što sam postigla tokom dosadašnje karijere. Ljubav prema muzici je nešto što me, zaista, čini srećnom i ispunjenom“, kaže Zorica Mitev Vojnović.

U operi „Kavalerija rustikana“, po njenoj želji, u simbiozi ansambla Kuće i mladih polaznika Operskog studija, nastupiće Nataša Jovović, Mladen Prodan, Andreja Kalezić, Nebojša Babić i Anastasija Stanković.

U angažman Opere Narodnog pozorišta Zorica Mitev Vojnović primljena je 1989. godine gde je kao asistent dirigenta radila na svim predstavama tekućeg repertoara.

Tri godine kasnije, 12. decembra 1992. na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu debitovala je operom Đuzepa Verdija „Travijata“. Od 1995. kao stalni dirigent Kuće diriguje predstave sa repertoara, na matičnoj sceni kao i na gostovanjima u zemlji i inostranstvu. Među njima su „Don Paskvale“, „Pajaci“, „Kavalerija Rustikana“, „Lučija od Lamermura“, „Atila“, „Nabuko“, „Trubadur“, „Bal pod maskama“, „Karmen“, „Adrijana Lekuvrer“, „Seviljski berberin“, „Rigoleto“, „Ljubavni napitak“, „Madam Baterflaj“, „Toska“, „Plašt“, „Moć sudbine“, „Aida“...

Zbog svoje višedecenijske saradnje sa Radio televizijom Srbije na direktnim prenosima i snimanjima koncerata i predstava, Zorica Mitev Vojnović je od 2012. godine i vanredni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, na katedri Muzika u medijima.

Od 2022. godine  član je umetničkog tima Operskog studija u Narodnom pozorištu gde osim mladih pevača obuku i opersku praksu pohađaju i mladi dirigenti i korepetitori.

U novembru prošle godine dobila je Pečat Narodnog pozorišta, koji se po odluci upravnika dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Galerija