Vesti

Izvedbeno predavanje Mladih pozorišnih eksperata „U našoj pećini”

3 jun 2024

Izvedbeno predavanje „U našoj pećini” polaznika programa „Mladi pozorišni eksperti” biće održano 8. juna (20,30) na Sceni Raša Plaović.

Reč je o kreativno-istraživačkom procesu mladih, uzrasta od 13 do 25 godina, polaznika pomenutog programa koji se već pet godina odvija u Narodnom pozorištu u Beogradu, a koji kreira i vodi umetnički kolektiv „Tri groša“ iz Beograda. 

Ulaznice po ceni od sto dinara mogu da se kupe na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predavanje je u potpunosti kreirano od strane mladih polaznika, a teme kojima se bavi proističu iz nekih od najvažnijih tekstova o pozorišnoj umetnosti, i umetnosti uopšte. Kroz ovu specifičnu scensku formu, istražuju se različita stanovišta na temu osude i odbrane umetnosti, uloge pozorišta u društvu, kao i drugi važni pozorišni pojmovi poput mimezisa, katarze, iluzije i drugih.

Izvedbeno predavanje nastalo je tokom edukativnih i kreativnih radionica u kojima, pod mentorskim vođstvom stručnjaka iz oblasti umetnosti i humanistike, mladi polaznici preispituju savremene fenomene kulture, umetnosti i obrazovanja sa ciljem da razviju modele kritičkog mišljenja i potencijale za kreativna rešenja društvenih situacija. Pozorište je naročito zgodna platforma za ovu vrstu promišljanja, jer omogućava “isprobavanje” društvenih odnosa u bezbednim okvirima – gde se može slobodno učiti na greškama bez realnih posledica ili straha od istih. Upravo je ova činjenica i naučna hipoteza mladih polaznika. 

Kao početni istraživački materijal, mladi koriste četiri teksta: VII poglavlje Platonove „Države” ili „Mit o pećini“ i VI poglavlje Aristotelove „Poetike ili o definiciji tragedije“ sa naglaskom na pojmu katarze koji su i deo školskog kurikuluma, predmeta Uvod u filozofiju i Književnost. Takođe, obrađuju se i tekst „Umetnost glumca i reditelja“ koji je K.S. Stanislavski napisao za izdanje Enciklopedije Britanika, i poglavlje „Magija i praznoverje“ iz „Dijalektike u teatru” Bertolta Brehta, kao usko stručni tekstovi, odnosno nadgradnja znanja iz oblasti pozorišne umetnosti. 

Izbor tekstova je napravljen prema sučeljavanju dva stanovišta inherentna ne samo pozorišnoj, već istoriji umetnosti uopšte, a to su stanovišta osude i odbrane umetnosti. Metodom dijalektičkog mišljenja, mladi izvođači promišljaju prirodu i funkciju umetnosti u današnjem vremenu, odnosno ulogu estetskog, pa i etičkog vaspitavanja u savremenom životu. U izvođenju svojih zaključaka mladi polaznici se oslanjaju na filozofske, sociološke, psihološke i antropološke naučne discipline, kako u sadržaju tako i u metodološkim koracima. 

Svoje zaključke prezentovaće kroz svoje izvedbeno predavanje široj i stručnoj javnosti, sa posebnom pažnjom na mladu publiku – bliske generacije, čime se ostvaruje vršnjačka edukacija i van samog programa, a koja u praksi pokazuje izvanredne rezultate. 
Mentorke programa su Ana Pinter i Ana Konstantinović, a učesnici Aleksandra Bondžulić, Lena Veljanovski, Iskra Dilkić, Dušan Đorđević, Vladica Kljajić, Milica Krnjaja, Una Krstović, Milica Lalić, Milica Milenković, Nataša Mojašević, Galina Nestorov, Marta Pavlović, Milena Radović, Anja Raškov, Maša Cvrkotić, Teodora Čubrilo.

„Mladi pozorišni eksperti” je platforma za susretanje mlade pozorišne publike i pozorišnih autora i profesionalaca sa lokalne scene. Program se sastoji iz niza radionica, grupnih poseta pozorišnim predstavama i razgovorima o njima. Ciljevi programa su razvoj, osnaživanje i ohrabrivanje kritičkog i kreativnog mišljenja, podsticanje kulturnih potreba i navika kod mladih i ostvarivanje direktnog dijaloga između pozorišnih autora i mlade publike. 

Platforma „Mladi pozorišni eksperti” održava se već pet godina kao program umetničkog kolektiva “Tri groša” u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i kroz njega je do sada  prošlo više od 140 tinejdžera i mladih iz Beograda i obližnjih gradova.