Небојши Дугалићу Награда за најбоље глумачко остварење на 27. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“, за улогу Магбета


7 април 2023

Првак Драме Народног позоришта у Београду Небојша Дугалић добитник је статуете Миливоје Живановић, за најбоље глумачко остварење на 27. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ у Пожаревцу.

Дугалић је награђен за улогу Магбета у истоименом комаду Вилијама Шекспира, у режији Јагоша Марковића и продукцији Народног позоришта у Београду.

"За снажно на сцени доказану животну околност да ништа што је створено није истинито, већ да је на овом свету све доведено у сумњу – награђујемо Небојшу Дугалића глумца", оценио је стручни жири у саставу: драмска уметница Даница Максимовић, редитељ Небојша Брадић и драмски писац и редовни професор на ФДУ Ненад Прокић.

Позоришни фестивал Глумачке свечаности „Миливоје Живановић”, јединствен у Србији по посвећености глумцу и глумачким остварењима, одржан је од 2. до 7. априла у Центру за културу Пожаревац.

Покренут је у славу једног од највећих српских глумаца, Миливоја Живановића, који је био први страни глумац који је добио Медаљу Станиславски 1966. године у Москви.

Живановић је играо најпре у путујућим дружинама, а преломни тренутак у његовој каријери био је наступ у трупи Михајла Микице Спасића, када га је видео и Бранислав Нушић.

Играо је у СНП-у у Новом Саду, па у скопском Народном позоришту.

У Народно позориште у Београду дошао је 1933. године, а 1947. прешао је у Југословенско драмско позориште и у њему остао до 1970. Потом је постао члан тадашњег Савременог позоришта Београд (данашње Београдско драмско), где је одиграо само једну представу.

У периоду од 1923. до 1970. године остварио је више од 360 улога, а играо је и у више од 30 филмова и телевизијских серија.

Сличне вести

ХАНИ СЕЛИМОВИЋ НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА 22. ГЛУМАЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА ''МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ''

МИОДРАГ КРИВОКАПИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА ГЛУМАЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА ''МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ''

Саша Торлаковић добитник Награде за најбоље глумачко остварење на 23. Глумачким свечаностима ''Миливоје Живановић''

МИОДРАГУ КРИВОКАПИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА СВЕЧАНОСТИМА ''МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ''

НЕЛА МИХАИЛОВИЋ ГЛУМИЦА ВЕЧЕРИ НА 20. ГЛУМАЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА „МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ“

Љубомир Бандовић, глумац четврте вечери на 24. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ у Пожаревцу

НЕБОЈШИ ДУГАЛИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА ГРАДА БЕОГРАДА ЗА ПОЗОРИШНО СТВАРАЛАШТВО

Вањи Ејдус Награда „Зоран Радмиловић“ за најбоље глумачко остварење на 31. „Данима Зорана Радмиловића“

“ХЕДА ГАБЛЕР“ И МУЗЕЈ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НА СВЕЧАНОСТИМА “МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ“

Слободи Мићаловић Плакета "Жанка Стокић" за најбоље глумачко остварење

Претрага