НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН АУТОРСКИ ПРОЈЕКАТ МАЈЕ ПЕЛЕВИЋ И СЛОБОДАНА БЕШТИЋА "МОЈЕ НАГРАДЕ"


4 април 2015

Ауторски пројекат Маје Пелевић и Слободана Бештића, „Моје награде“, према роману Томаса Бернхарда, у извођењу Слободана Бештића и суфлерке Гордане Перовски, премијерно је изведен 4. априла на Сцени “Раша Плаовић”.
У овој интимној исповести пуној (ауто)ироније и пародије, Бернхард се на духовит, а истовремено горак начин обрачунава са корумпираним аустријским друштвом и његовим културним назорима и обичајима.
Он се истовремено сатирично осврће на све институције које он сматра извором те изопачености: цркву, болницу, Академију наука, Министарство културе, партије, уметничке сенате, жирије, удружења.
Парадоксално је прихватао награде које су му додељивали током живота за романе у којима се са слашћу и презиром ругао својој домовини.
Он врло живописно и у првом лицу, описује ситуације у којима су му додељене разне државне награде и признања, приликом чега се истовремено гнушао оних који му награду додељују и себе који награду прима, углавном из материјалних разлога.
Представа је осмишљена као директна исповест публици која се налазила у двострукој улози, као публика, али и као званице на додели награда.
После нешто више од сат времена веома надахнуте игре, као и више него актуелних тема о којима представа говори, а које никога у сали нису оставиле равнодушним, гледаоци су Бештића и Перовску поздравили дуготрајним и бурним аплаузом. Представа је реализована у копродукцији са Културним центром Панчево у којем је премијерно, такође, веома успешно, изведена дан касније, 5. априла.
За редитељски концепт и драматургију била је задужена Маја Пелевић, а за сценски говор Љиљана Мркић Поповић.
Сценографију је урадио Мираш Вуксановић, његов асистент била је Јасна Сарамандић, док је костиме креирала Олга Мрђеновић.
Дизајн светла урадио је Милан Коларевић, а звука Владимир Петричевић.
Милорад Јовановић је извршни продуцент, Наталија Игњић организатор, a Милош Обреновић инспицијент.
М.Б.

Више фотографија са премијере можете погледати ОВДE

Сличне вести

Ауторски пројекат Маје Пелевић и Слободана Бештића, „Моје награде“, изведен јубиларни педесети пут

АУТОРСКИ ПРОЈЕКАТ МАЈЕ ПЕЛЕВИЋ И СЛОБОДАНА БЕШТИЋА „МОЈЕ НАГРАДЕ“ УЧЕСТВУЈЕ НА ФЕСТИВАЛУ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ У ЗЕМУНУ И ИНФАНТУ У НОВОМ САДУ

АУТОРСКИ ПРОЈЕКАТ МАЈЕ ПЕЛЕВИЋ И СЛОБОДАНА БЕШТИЋА „МОЈЕ НАГРАДЕ“ 8. СЕПТЕМБРА УЧЕСТВУЈЕ НА ФЕСТИВАЛУ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ АЛТЕРНАТИВНОГ ТЕАТРА (ФИАТ) У ПОДГОРИЦИ

ПРЕМИЈЕРА АУТОРСКОГ ПРОЈЕКТА МАЈЕ ПЕЛЕВИЋ И СЛОБОДАНА БЕШТИЋА "МОЈЕ НАГРАДЕ", 4. АПРИЛА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

На Сцени „Раша Плаовић“ премијерно изведен „Боливуд“, мјузикл по тексту Маје Пелевић на музику Ање Ђорђевић

Монодрама „Ноћни писац” свестраног белгијског уметника Јана Фабра, у маестралном извођењу Слободана Бештића премијерно изведена на Сцени „Раша Плаовић”

У „Радионици“ премијерно изведен ауторски пројекат првакиње Драме Народног позоришта Душанке Стојановић Глид „L'enfant terrible“

ОТКАЗАНО ВЕЧЕРАШЊЕ ИЗВОЂЕЊЕ ПРЕДСТАВЕ "МОЈЕ НАГРАДЕ" НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

У МУЗЕЈУ Н.П. ПРЕМИЈЕРНО ПРЕДСТАВЉЕН АУТОРСКИ ПРОЈЕКАТ ЗОРИЦЕ МИТЕВ ВОЈНОВИЋ

РОСТАНОВ „СИРАНО“, СА МИЛОШЕМ ЂОРЂЕВИЋЕМ У НАСЛОВНOЈ УЛОЗИ, ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

Претрага