Вести

Изведбено предавање Младих позоришних експерата „У нашој пећини”

3 јун 2024

Изведбено предавање „У нашој пећини” полазника програма „Млади позоришни експерти” биће одржано 8. јуна (20,30) на Сцени Раша Плаовић.

Реч је о креативно-истраживачком процесу младих, узраста од 13 до 25 година, полазника поменутог програма који се већ пет година одвија у Народном позоришту у Београду, а који креира и води уметнички колектив „Три гроша“ из Београда. 

Улазнице по цени од сто динара могу да се купе на благајни Народног позоришта у Београду.

Предавање је у потпуности креирано од стране младих полазника, а теме којима се бави проистичу из неких од најважнијих текстова о позоришној уметности, и уметности уопште. Кроз ову специфичну сценску форму, истражују се различита становишта на тему осуде и одбране уметности, улоге позоришта у друштву, као и други важни позоришни појмови попут мимезиса, катарзе, илузије и других.

Изведбено предавање настало је током едукативних и креативних радионица у којима, под менторским вођством стручњака из области уметности и хуманистике, млади полазници преиспитују савремене феномене културе, уметности и образовања са циљем да развију моделе критичког мишљења и потенцијале за креативна решења друштвених ситуација. Позориште је нарочито згодна платформа за ову врсту промишљања, јер омогућава “испробавање” друштвених односа у безбедним оквирима – где се може слободно учити на грешкама без реалних последица или страха од истих. Управо је ова чињеница и научна хипотеза младих полазника. 

Као почетни истраживачки материјал, млади користе четири текста: VII поглавље Платонове „Државе” или „Мит о пећини“ и VI поглавље Аристотелове „Поетике или о дефиницији трагедије“ са нагласком на појму катарзе који су и део школског курикулума, предмета Увод у филозофију и Књижевност. Такође, обрађују се и текст „Уметност глумца и редитеља“ који је К.С. Станиславски написао за издање Eнциклопедије Британика, и поглавље „Магија и празноверје“ из „Дијалектике у театру” Бертолта Брехта, као уско стручни текстови, односно надградња знања из области позоришне уметности. 

Избор текстова је направљен према сучељавању два становишта инхерентна не само позоришној, већ историји уметности уопште, а то су становишта осуде и одбране уметности. Методом дијалектичког мишљења, млади извођачи промишљају природу и функцију уметности у данашњем времену, односно улогу естетског, па и етичког васпитавања у савременом животу. У извођењу својих закључака млади полазници се ослањају на филозофске, социолошке, психолошке и антрополошке научне дисциплине, како у садржају тако и у методолошким корацима. 

Своје закључке презентоваће кроз своје изведбено предавање широј и стручној јавности, са посебном пажњом на младу публику – блиске генерације, чиме се остварује вршњачка едукација и ван самог програма, а која у пракси показује изванредне резултате. 
Менторке програма су Ана Пинтер и Ана Константиновић, а учесници Александра Бонџулић, Лена Вељановски, Искра Дилкић, Душан Ђорђевић, Владица Кљајић, Милица Крњаја, Уна Крстовић, Милица Лалић, Милица Миленковић, Наташа Мојашевић, Галина Несторов, Марта Павловић, Милена Радовић, Ања Рашков, Маша Цвркотић, Теодора Чубрило.

„Млади позоришни експерти” је платформа за сусретање младе позоришне публике и позоришних аутора и професионалаца са локалне сцене. Програм се састоји из низа радионица, групних посета позоришним представама и разговорима о њима. Циљеви програма су развој, оснаживање и охрабривање критичког и креативног мишљења, подстицање културних потреба и навика код младих и остваривање директног дијалога између позоришних аутора и младе публике. 

Платформа „Млади позоришни експерти” одржава се већ пет година као програм уметничког колектива “Три гроша” у сарадњи са Народним позориштем у Београду и кроз њега је до сада  прошло више од 140 тинејџера и младих из Београда и оближњих градова.
 

Галерија