Едит Македонска

Концертмајсторица, I Виолина

О уметници

Едит Македонска је главни концертмајстор Народног позоришта у Београду од 2003. године, а члан Оркестра од 1980. године.
Рођена у Софији (Бугарска), Едит потиче из музичке породице; виолину је почела да учи код своје мајке Дијане Рапонђијеве-Стојановић, а дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи познате проф. Ферн Рашковић.
Магистратуру виолине и камерне музике завршила је у Пловдиву (Бугарска) у класи проф. Недјалча Тодорова, где је била ангажована и као асистент на Факултету за музику и игру.
Стекла је и диплому соло певања у средњој музичкој школи „Мокрањац“ у Београду, а завршила је и балетску школу у Софији.
Радила је и као професор виолине у музичким школама „Јосиф Маринковић“ и „Владимир Ђорђевић“ у Београду, а затим и као професор виолине и читања с листа на Академији лепих уметности.
Као концертмајстор била је ангажована у Македонској опери и балету у Скопљу (Македонија), у Операма у Варни и Пловдиву (Бугарска), Позоришту на Теразијама у Београду, у Београдској филхармонији, Симфонијском оркестру Радио-телевизије Србије, Београдским солистима Војкана Борисављевића и Симфонијети Александра Вујића.
Известан период била је члан првооснованог Српског гудачког квартета.
Оснивач је гудачког квартета „Едит“ (2000) са којим је наступала на концертима и фестивалима у Србији и Бугарској, а у Народном позоришту њен квартет је учествовао у извођењима камерне опере „Романса“ Игора Ранковића (диригент Ђорђе Станковић) и опере „Дон Кихот“ Жила Маснеа, која се у аранжману и под уметничким вођством диригента Ангела Шурева изводила две године на Сцени „Раша Плаовић“ уз првака Београдске опере Живана Сарамандића у насловној улози.
Едит Македонска одржала је бројне концерте као солиста и концертмајстор широм бивше Југославије, у Аустрији, Немачкој, Великој Британији, Француској, Белгији, Чешкој, Словачкој, Јужној Кореји, Шпанији, Грчкој, Бугарској, Мађарској, Португалији, Данској, Јапану, Швајцарској и Италији.
Године 2017. имала је част да буде концертмајстор на престижном Пучинијевом фестивалу у Торе дел Лагу у Италији.
Сарађивала је са диригентима као што су Пласидо Доминго, Јоханес Харнајт, Тосио Јанагисава, Борислав Иванов, Алексеј Богорад и Дејан Савић.
На репертоару солистичких концерата посебно заступа домаће музичко стваралаштво, те премијерним извођењима дела српских композитора XX и XXI века значајно доприноси очувању и развитку српске музичке баштине.
Снимала је за радио и телевизију, а бави се и компоновањем дечје музике (песме “Јабука и лептир”; “Саша, цигански пас” - музика за књиге Бајки за децу ауторке принцезе Јелисавете Карађорђевић).
Премијерно извођење композиције Мирјане Живковић „Балада о пољу“ за виолину и камерни оркестар одржано је уз Оркестар Народног позоришта, а потом и Оркестар „Љубице Марић”, за коју је композиторки тему дала сама Едит Македонска.
Са харфисткињом Народног позоришта Гораном Ћургус основала је Дуо „Едит” 2011. године. Дуо је до сада остварио низ запажених наступа, међу којима концерт отварања Међународног фестивала харфе у Београду као и наступи на фестивалима у Убу, Панчеву и у Софији.
Едит је добитник многих награда и признања и први је концермајстор наведен у историји Народног позоришта у Музеју Народног позоришта у Београду.

Основни подаци

Концертмајстор
Ансамбл: Опера
Статус: стална чланица

Галерија