Premijera nove postavke „Pokondirene tikve“ u Narodnom pozorištu u Beogradu


16 septembar 2024

Premijera nove postavke čuvene komedije karaktera Jovana Sterije Popovića „Pokondirena tikva”, biće održana 18. septembra (20:30) na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Ive Milošević.

Dramaturg Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim ovog pozorišnog dela u kojem glavnu ulogu (Fema) tumači prvakinja Drame Nataša Ninković.

U podeli su i Iva Milanović (Evica), Slobodan Beštić (Mitar), Ivana Šćepanović (Ančica), Aleksandar Vučković (Jovan), Sena Đorović (Sara), Aleksandar Đurica (Svetozar Ružičić) i Dragan Sekulić (Vasilije).

Sterija je poznat po svom kritičkom odnosu prema malograđanštini, konzervativnosti i opasnim predrasudama svog vremena, kao i empatiji za likove što čeznu za ispunjenijim i uzvišenijim životom od onog koji im nudi učmala sredina.

Takođe, u svojim komadima veoma je specifičan i po jeziku kojim piše, pa stoga i ne čudi da oni u svakom vremenu predstavljaju veliki izazov pozorišnim rediteljima da ih postave na scenu jer u sebi sadrže potencijal za smeh, ali i za istovremeno opominjuće prepoznavanje.

Jedan od takvih komada je i „Pokondirena tikva“ iz 1838. godine u kojoj je na komičan način, izvrgavao ruglu pomodarstvo i izveštačenost. Humorom je želeo ne samo da nasmeje već i da prekori, ukaže na mane i nedostatke pojedinaca i društva hvaleći vrlinu, a kudeći porok.

U ovoj postavci, koja je osvežena savremenim kontekstom, Fema predstavlja potrebu za promenom u društvu koje se plaši odstupanja od norme.

„Uzbudljivo mi je bilo da pokušam da rediteljski sagledam Femino ludilo i  reagovanje ovih oko nje kao hrabru i sumanutu težnju individue da dosegne neki lepši i bolji vid egzistencije od onog koji joj je nametnut. Takođe, želela sam da reakciju okoline, koja se grčevito upinje da tome stane na put, osvetlim kao agresivno udruženo reagovanje represivnog palanačkog duha. Mračni duh palanke je nažalost konstanta na ovim našim prostorima i zato je Sterija uvek aktuelan. Želim da naša inscenacija Pokondirene tikve korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilizetu današnjeg trenutka. Želim da se predstava zapita nad mogućnošću promene duboko, vaspitanjem i nasleđem ukorenjene agresije u komunikaciji i delanju kako kod onih koji su stubovi primitivnog zaostalog i netolerantnog u palanačkoj sredini, tako i kod onih koji iz očajanja teže površno shvaćenoj uzvišenoj egzistenciji. Ne želim naivno ironičan bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti,  već tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji“, poručuje Iva Milošević.

Dodaje i da današnje Feme nisu samo one osobe koje su zaglibile u pomodarstvo, već su to i svi oni što nastoje da preko noći, veoma paušalno i bez svesti o ličnoj nekompetentnosti, bez mnogo ulaganja u lično obrazovanje i oplemenjivanje sopstvenog duha, osvoje neki vid moći agresivnim i primitivnim sredstvima.

Ovo će biti osma dramska postavka „Pokondirene tikve“ u Narodnom pozorištu u Beogradu u kojem se, zahvaljujući Mihovilu Logaru koji je komponovao muziku i Hugu Klajnu koji je na osnovu originalnog teksta napisao libreto, u tri navrata našla i na operskom repertoaru.

Pretraga