Vesti

Predstava „Mister Dolar“ učestvuje na Festivalu „Nušićevi dani“ u Smederevu

20 maj 2024

Komedija „Mister Dolar“, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Miloša Lolića, biće izvedena 20. maja u okviru Takmičarske selekcije 41. „Nušićevih dana“ u Smederevu.

Kao i u većini svojih dela, Nušić i u „Mister Dolaru“ angažovano piše, u ovom slučaju, o moći novca i o tome u kojoj meri je novac, večni pokretač zbivanja u svetu – dajući mu time funkciju glavnog lika komada. I sam naslov predstavlja aluziju na značaj novca, najveću opsesiju kako tadašnjeg društva s početka tridesetih godina prošlog veka, tako i ovog, današnjeg.

U fokusu komada, u kojem se slavni srpski komediograf podsmeva u lice učmaloj i zatvorenoj grupi živopisnih mračnih likova, skorojevića i lažnih buržuja, je priča o uvređenom advokatu Aleksandru Matkoviću koji uz pomoć medija želi da uradi jedan „društveni eksperiment”...

Nušićev „Mister Dolar“ bio je prijemčiv autorskom timu, pre svega zbog uzbudljive, u dramaturškom smislu, vodviljske tehnike i maštovitih komediografskih vizura društvenih grupa i pojedinaca koji ne biraju sredstva da se domognu novca, moći i časti, lakovanih-spakovanih po merilima buržoaskog skorojevićevskog društva.

Lolićeva režija ove komedije, u dramatizaciji Periše Perišića, kao predstave za prave pozorišne sladokusce, uz jedinstven autorski pečat, donosi na scenu i originalnu tehno muziku, svedena, ali impresivna scenografska rešenja, upečatljive kostime i maestralnu glumu.

U podeli su Nedim Nezirović, Teodora Dragićević, Radovan Vujović, Iva Milanović, Aleksandar Vučković, Kalina Kovačević, Jovan Jovanović, Aleksandar Srećković, Bojana Bambić, Nemanja Stamatović, Magdalena Mijatović, Vaja Dujović, Vučić Perović, Dragan Sekulić, Danilo Lončarević, Sofija Uzunović,Ivana Šćepanović, Sava Milutinović, Ana Janković, Milica Tomić, Larisa Radonjić, Danilo Fatić.