Првакиња Драме Народног позоришта Радмила Живковић сахрањена у Алеји заслужних грађана


24 септембар 2024

Првакиња Драме Народног позоришта Радмила Живковић сахрањена је 24. септембра у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

У преподневним часовима, на Великој сцени њене матичне Kуће, на којој је током дуге и богате каријере одиграла низ великих и значајних улога, одржана је комеморација.

У салу, да одају почаст и упуте последње збогом, поред породице, дошли су поштоваоци његовог лика и дела, колеге глумци, редитељи, пријатељи...

„Чаробан дар, непресушна креативност, снажна емоција и драмска снага, као и њена харизматична аутентичност, чине Радмилу Живковић сигурно једном од најзначајнијих српских глумица, која је својим стваралаштвом трајно обележила позоришну и филмску уметност краја двадесетог и почетка двадесет првог века. Kад год се упале светла на овој сцени, кад из мрака изрони позориште, свако светло је једно велико име, а сада је заувек ту  и светло Раде Живковић, у свакој представи, на сваком аплаузу. Радо, хвала ти на томе, хвала што нас не напушташ, што нам у овом роману живота осветљаваш пут. Сцена ти је заувек захвална, а ми те испраћамо са великом љубављу“, поручио је Светислав Гонцић Управник Народног позоришта у Београду.

Од Радмиле Живковић, бираним речима, опростили су се и министар културе Никола Селаковић и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, a на гробљу њена колегиница с класе Горица Поповић и уметничка директорка Драме Молима Удовички Фотез. 

На крају комеморативног скупа присутни су се кроз инсерте, по избору Балше Ђога, присетили неких од антологијских улога Радмиле Живковић у позоришту, на филму и телевизији.

Сличне вести

ПРВАКИЊА ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У ПЕНЗИЈИ МИЛИЦА МИЛАДИНОВИЋ САХРАЊЕНА У АЛЕЈИ ЗАСЛУЖНИХ ГРАЂАНА НА НОВОМ ГРОБЉУ

ПРИМАБАЛЕРИНА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ЈОВАНКА БЈЕГОЈЕВИЋ САХРАЊЕНА У АЛЕЈИ ЗАСЛУЖНИХ ГРАЂАНА НА НОВОМ ГРОБЉУ У БЕОГРАДУ

Комеморација поводом смрти Радмиле Живковић 24. септембра (11:00) у Народном позоришту, сахрана истог дана (14:30) у Алеји заслужних грађана

Првак Драме Танасије Узуновић сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду

Првак Драме Народног позоришта у Београду Марко Николић сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду

Првак Драме Народног позоришта у Београду Борис Kомненић сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду

УРНА МИРОСЛАВА ЧАНГАЛОВИЋА ПОЛОЖЕНА У КОЛУМБАРИЈУМ У АЛЕЈИ ЗАСЛУЖНИХ ГРАЂАНА

ЖИВАН САРАМАНДИЋ САХРАЊЕН У АЛЕЈИ ЗАСЛУЖНИХ ГРАЂАНА НА НОВОМ ГРОБЉУ У БЕОГРАДУ

Истакнути редитељ Дејан Миладиновић сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду

Преминула примадона Милка Стојановић, сахрана 6. септембра у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу

Претрага