Prvakinja Drame Narodnog pozorišta Radmila Živković sahranjena u Aleji zaslužnih građana


24 septembar 2024

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta Radmila Živković sahranjena je 24. septembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

U prepodnevnim časovima, na Velikoj sceni njene matične Kuće, na kojoj je tokom duge i bogate karijere odigrala niz velikih i značajnih uloga, održana je komemoracija.

U salu, da odaju počast i upute poslednje zbogom, pored porodice, došli su poštovaoci njegovog lika i dela, kolege glumci, reditelji, prijatelji...

„Čaroban dar, nepresušna kreativnost, snažna emocija i dramska snaga, kao i njena harizmatična autentičnost, čine Radmilu Živković sigurno jednom od najznačajnijih srpskih glumica, koja je svojim stvaralaštvom trajno obeležila pozorišnu i filmsku umetnost kraja dvadesetog i početka dvadeset prvog veka. Kad god se upale svetla na ovoj sceni, kad iz mraka izroni pozorište, svako svetlo je jedno veliko ime, a sada je zauvek tu  i svetlo Rade Živković, u svakoj predstavi, na svakom aplauzu. Rado, hvala ti na tome, hvala što nas ne napuštaš, što nam u ovom romanu života osvetljavaš put. Scena ti je zauvek zahvalna, a mi te ispraćamo sa velikom ljubavlju“, poručio je Svetislav Goncić Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

Od Radmile Živković, biranim rečima, oprostili su se i ministar kulture Nikola Selaković i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, a na groblju njena koleginica s klase Gorica Popović i umetnička direktorka Drame Molima Udovički Fotez. 

Na kraju komemorativnog skupa prisutni su se kroz inserte, po izboru Balše Đoga, prisetili nekih od antologijskih uloga Radmile Živković u pozorištu, na filmu i televiziji.

Pretraga