Вести

Почеле пробе драме Биљане Србљановић „Није смрт бицикло (да ти га украду)” у режији Андреја Носова

14 мај 2024

У Народном позоришту у Београду почеле су пробе представе „Није смрт бицикло (да ти га украду)”, по тексту Биљане Србљановић, у режији Андреја Носова.

Премијера је планирана 26. јуна на Сцени „Раша Плаовић“, у оквиру Главног програма 32. Београдског летњег фестивала „БЕЛЕФ”.

Драматург Ђорђе Kосић, сценограф Зорана Петров, костимографи Марија Марковић Милојев и Петра Фотез, композитор Драшко Аџић, Марија Миленковић (сценски покрет) и Јасна Сарамандић (асистент сценографа) потписују се као уметнички тим новог позоришног дела у којем су улоге додељене Бранку Видаковићу, Вањи Ејдус, Ненаду Стојменовићу, Петру Стругару, Нини Нешковић, Милошу Ђорђевићу, Драгани Варагић и Сузани Лукић.

Ово ће бити први пут да се неки комад Биљанe Србљановић, савремене српске и европске списатељице, изводи у Народном позоришту у Београду.

У драми „Није смрт бицикло (да ти га украду)”, праизведеној 2011. године, ауторка преиспутује шта је то што нас вечно сукобљава у генерацијама родитеља и деце, а бави се и питањима како је одрастање болно и некада траје до позне старости и како смрт доноси, осим логичне туге, и неку чудну врсту смирености.

Кроз три различите приче, три различите перспективе, говори о широј друштвеној слици, али и о интимној и породичној стварности унутар ње – и једна и друга деле оскудност међуљудског контакта и нежности.

Галерија