Валентина Скориков

Сопран

О уметници

Рођена је у Београду. Потиче из породице професионалних музичара. Музичко образовање започиње веома рано од пете године живота што је уобичајено у уметничким породицама.

Завршила је нижу и средњу Музичку школу “Мокрањац”, вокално инструментални одсек – инструмент виолина.

Такође је завршила нижу и средњу Музичку школу – одсек соло певање. Учење певања започела је у школи “Станковић” а дипломирала са највишом оценом у школи “Мокрањац”.

Студије певања за које је добила стипендију наставља у Америци – Атланти, држава Џорџија где је учила на одсеку за музику и оперско певање на Perimeter College – Georgia State University.

Са изузетним успехом положила је познати међународни испит TOEFL као потврду високог – академског знања енглеског језика што је био услов за одлазак на студије у САД и упис на овај Универзитет.

Усавршавала се код примадоне проф. Радмиле Бакочевић.

У Америци и Београду концертно је наступала у камерним ансамблима и повремено као солиста.

Студирала је руски и енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду.

На позив професора са Катедре за Славистику више пута је у Руском дому у Београду певала руске и украјинске традиционалне песме и романсе у оквиру дана Словенске културе и писмености.

Говори енглески и руски језик. Учила је италијански и украјински.

Стално је запослена у Хору Опере Народног позоришта у Београду где активно учествује у целокупном репертоару и сарађује са еминентним домаћим и страним диригентима и оперским редитељима.

Основни подаци

Сопран
Ансамбл: Опера
Статус: стална чланица