Светозар Вујић

Контрабас

О уметнику


Рођен је 1965. у Бору, Србија, Европа. Почео је да учи контрабас са 15 година. После 6 месеци снимио за телевизију обраду Бокеринијевог квинтета.

1983. године свирао Сен Сансов „Карневал животиња“ са оркестром средње школе

1987. године учествује у оснивању Камерног оркестра „Симфонијета“ – Београд, где је и данас соло контрабасиста

1991. године примљен је у оркестар Народног позоришта у Београду

1993. године деби са оркестром на великој сцени Народног позоришта К.Д. фон Дитерсдорф

1994. године постаје вођа деонице контрабаса у оркестру Народног позоришта

1999. године за време НАТО бомбардовања Југославије изводи Ботесинијев концерт за контрабас и оркестар ха-мол уз пратњу оркестра Војске Југославије

2000. године први пут изводи Ботесинијев концерт у улози солосте и диригента

2001. године пројект „Класици музике за контрабас 20. века“ уз подршку Швајцарске фондације за културу „Прохелвеција“. У оквиру пројекта изведен је реситал на турнеји и снимљен уживо ЦД на једном од концерата. ЦД је намењен библиотекама музичких академија које имају одсек контрабас ради бољег упознаваља студената са литературом 20. века за контрабас

Светозар Вујић Борски наступа на реситалима, концертима са оркестром, концертима камерне, симфонијске и оперске музике. Репертоар му обухвата дела од ренесансе до модерних дела и композиција које су њему посвећене. (Александар С. Вујић - Јеврејски диптих, Маурицио Анунцијата (Mauricio Annunziata) - Танго).

Усавршавао се код проф. Поште – Праг, проф. Штола – Берлин и проф. Поша – Беч.

Дискографија му обухвата преко 20 ЦД-ва камерне музике

Наступао је у Немачкој, Швајцарској, Италији, Јапану...

Свирао је уз пратњу оркестара: „Симфонијета“ – Београд, „Краљевски гудачи Св. Ђорђа, Нишки симфонијски оркестар, оркестар Војске Југославије и оркестра Народног позоришта у Београду.


** Уметничко име Борски, додао сам на почетку 2. миленијума, јер географска дужина и ширина, као и време рођења представљају координате положаја звезда у тренутку рођења особе. Борски на немачком- фон Бор, на француском- де Бор... Словенска верзија- из Бора, скраћено Борски. Креатор мог уметничког имена је Ана Савић, ПР менаџер једне банке из Лондона.

           
* Моје име Светозар има више значења, први део, свет, има значење у географском и религијском смислу, други део, озар, означава оног који озарује, осветљава, греје, осунњава, даје живот свему на Земљи. Ако почнемо од религијског значења, онај ко је свет, тај и озарује, греје душу и даје смисао животу. И поред дуализма у значењу првог дела имана Светозар, целина даје суштински исто значење.

Веб сајт: http://svetozarvujic.com/

 

Основни подаци

Вођа деонице
Ансамбл: Опера
Статус: стални члан