Невена Живковић

Корепетиторка - стручна сарадница

О уметници

Завршила нижу и средњу музичку школу у Београду у класи проф. Лидије Матић. Дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Мирјане Шујице-Бабић на катедри за клавир.

Освојила више републичких и савезних награда на такмичењима на просторима бивше Југославије. Током студија била стипендиста Фонда за младе таленте - Властимир Павловић Царевац.

Многобројни наступи у земљи и иностранству, као пијаниста и као клавирска пратња многим еминентним уметницима, оперским певачима.

Наступала у свим концертним дворанама у Београду, затим у свим већим и мањим градовима у Србији - Нишу, Новом Саду, Суботици, Ужицу, Шапцу, Зрењанину, Руми, Сремској Митровици, Панчеву, Новом Саду и Чачку, Торонту (Kанада), Требињу (Република Српска), Бања Луци, Сарајеву (Босна и Херцеговина), Вуковару, Дубровнику (Хрватска), Печују, Будимпешти (Мађарска), Скадру (Албанија), Никшићу, Подгорици, Бару, Цетињу, Тивту (Црна Гора), Пизи, Сан Гинезију (Италија), Kопенхагену (Данска), Бечу (Аустрија), Паризу (Француска), Прагу (Чешка), Бостону (САД), Wernigerode (Немачка), Хаико - острво Хаинан (Kина)...

Учествовала  у многим емисијама већине телевизијских кућа у земљи.

Снимила емисију - Очи  твоје зелене (староградске песме са оперскум певачима), у реализацији РТС-а која се емитује и путем сателита РТС-а.

Учествовала у реализацији музичког пројекта "Торжество Шаљапина" са нашим еминентним оперским певачем, басом Живаном Сарамандићем (представа је била на редовном репертоару Народног позоришта).

Почетак каријере везан је за волонтерски рад у Оперском студију Народног позоришта у Београду сезона 95/96, а од сезоне 1996/97 године је у сталном радном односу као музички сарадник - корепетитор у Опери Народног позоришта.

У сталном је ангажману и сарадњи са Уметничким ансамблом Министарства одбране "Станислав Бинички". 

Године 2018. Невена је позвана да припреми ансамбл и да свира клавир и чембало у Моцартовој опери "Дон Ђовани" у продукцији музичке организације ГИПАЦ из Бостона, САД, са међународним глумцима из Kине, САД и Србије.

Ради и сарађује са свим солистима Опере Народног позоришта и свира велики број наслова оперске литературе. 

Сарађивала са многим диригентима као што су Оскар Данон, Јован Шајновић, Јон Јанку (Румунија), Младен Јагушт, Имре Топлак, Ангел Шурев, Бојан Суђић, Дејан Савић, Алесандро Санђорђи ( Италија), Јоханес Харнајт (Немачка), Марко Боеми (Италија), Стефано Романи (Италија), Доријан Вилсон (УСА), Kристијан Фицнер (Немачка), Ајуб Гулијев (Азербејџан), Адријан Морар (Бугарска)... 

Велику сарадњу је остварила са маестром Војканом Борисављевићем (Србија) са којим је наступала на Фестивалу "Београдско пролећ". 

Добитница Златне значке Народног позоришта за 20. година уметничког рада - сезона 2016/17. Тим поводом одржан је велики Гала концерт - Мој живот је музика - у сарадњи са Уметничким ансамблом Министарства одбране "Станислав Бинички" под диригентском палицом управом маестра Војкана Борисављевића и са еминентним гостима и врхунским уметницима.

Почетком 2019.године свирала мини концерт (дела класичне клавирске литературе) председнику Русије Владимиру Путину приликом његове посете Републици Србији. 

Позвана да држи мастерклас (мај 2019) у Kини - Хаико (острво Хаинан) на Хаинан универзитету са младим пијанистима студентима и да их едукује о професији корепетитора/ клавирског сарадника. Одржан и концерт на истом универзитету. 

Ангажована за клавирску пробу са маестром Пласидом Домингом, приликом његове посете Београду, за концерт којим је затворен Београдски летњи фестивал - Белеф 2021.године. 

Високе професионалне и уметничке стандарде, посвећеност и беспрекорна вештина интерпретације довели су Невену до многих значајних места у свету извођења.

Основни подаци

Музички сарадник - корепетитор
Ансамбл: Опера
Статус: стална чланица