Јасмина Трумбеташ Петровић

Првакиња Опере

О уметници

Она доминира сценом,остварује виртузност и драматику неопходну у исказивању компликованих, не само певачких,већ и психолошких карактеристика лика који тумачи…

Још током студија била је награђивана као најбољи студент на одсеку за соло певање и добијала  Награде: Бисерка Цвејић, Петар Коњовић, Јелена Михајловић, Александар Трифуновић .У Опери Народног позоришта у Београду  је ангажована од 1993. године, најпре као члан Оперског студија ,а потом, као солиста од 1996. године. Певајући главне улоге  сопранског репертоара, 2002. године добија звање првакиње Опере.

Добитница је многих награда у земљи и ностранству међу којима се истичу  Награде Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара Народног позоришта за улоге Манон Леско (2020), Аида (2013, представа изведена у оквиру прославе 1700 година Миланског едикта у Виминацијуму), Леонора (2009) из опере „Моћ судбине“ и  Маргарета (2003) из опере „Фауст“. 
Добитница је награде Печат Народног позоришта који се додељује за посебан допринос животу и раду Народног позоришта (2021), Јавне похвале за резултате  у раду од изузетног значаја за успешну активност Народног позоришта у Београду за сезону 2014/2015, Награде „Златни беочуг“ за трајни допринос култури Београда (2023)...

У Италији на такмичењу „Spontini-Pergolesi“ 2000.год . освојила је прву награду , а затим  и специјалну награду за најбоље извођење  композиције  „Јапан“ М. Милојевића на такмичењу Jeunesse Musicales у Београду 1993. године.

У иностранству са Опером Народног позоришта у Београду гостовала је као Татјана у Оњегину прво у Мађарској на фестивалу Барток у Мишколцу (2004) затим у Румунији у Темишвару, Италији - Равена, Ровиго, Вићенца (2009), и Хрватској као Дездемона у Отелу у ХНК-Осијек (2017).

Самостално је гостовала као Леонора у Трубадуру у Азербејџану и у Бугарској у више театара, као Тоска гостовала је у Хрватској у ХНК Осијек, као  Аида (2008) на фестивалу  Гарс ам Камп код Беча у Аустрији са великим успехом и одличним критикама: ,,Као Аида фасцинирала је чудесним пианима у гласу и драматиком... Као Аида, такође је  гостовала у Румунији 2013 у Крајови и Брашову, а као Татјана у Букурешту.

Са Опером Петруцели из Барија у улози Мадам Батерфлај гостовала је у Сеулу у режији Даниеле Абада, а дириговала је Ђана Фрата (2011). 
Као Леонора у Вердијевој опери Моћ судбине, гостовала је у продукцијама у Македонији у Скопљу и у Словенији у Марибору током сезоне 2010/11.

У новембру 2009. године певала је насловну улогу  у праизведби   опере Хасанагиница Р. Камбасковића. 
У априлу 2014 са улогом Тоске на сцени Народног позоришта у Београду прославила је свој јубилеј поводом 20 година уметничког рада. 
Од стране УМУС-а за улогу Тоске је добила Награду за најбољи наступ  и  њена Тоска је проглашена  догађајем сезоне за 2014. годину. 

Поред оперског репертоара негује и концертни , те је наступала на концертним подијумима  како у Београду и  у Србији тако  и у иностранству: Италија, Немачка, Грчка, Француска, Кореја, Португалија, Аустрија, Румунија, Пољска, Русија, Енглеска, Данска, Норвешка, Израел..  

Сарађивала је са многим домаћим и страним диригентима и оперским уметницима.

Од  2015 године заједно са колегама из целог света  члан је жирија и вокални педагог мајсторског курса ИМВАЈ у Јерусалиму ,а такође  и члан жирија  многих међународних  такмичења. 

Дугогодишњи је члан УМУС-а, а уметнички директор Опере Народног позоришта у Београду је била у периоду од сезоне 2018/19 до сезоне 2021/22. 

Током досадашње каријере остварила је низ улога сопранског фаха, а нараочито из опера Вердија и Пучинија:

Ђ.Верди: Аида (Аида)
                Леонора (Трубадур)
                Амелија (Бал под маскама)
                Елизабета (Дон Kарлос)
                Леонора (Моћ судбине)
                Дездемона (Отело)

Ђ.Пучини: Турандот
                   Манон Леско
                   Тоска
                   Ћо-ћо-сан (Мадам Батерфлај) 
                   Мими (Боеми)

У. Ђордано: Мадалена де Kоањи (Андре Шеније)

Ф. Чилеа:  Адриана Лекуврер

Ж. Бизе: Микаела (Кармен)

Ш. Гуно: Маргарета (Фауст)

П.И.Чајковски: Татјана (Евгеније Оњегин)

Р. Камбасковић: Хасанагиница

В.А.Моцарт: Фјордилиђи (Тако чине све)

                        Дона Елвира (Дон Ђовани)

                        Памина  (Чаробна фрула)

                       Сузана  (Фигарова женидба)

 Д. Чимароза: Елизета (Тајни брак)

 Б. Сметана: Каролина (Две удовице)

 Р. Ворд: Ебигејл (Вештице из Салема)

 

Концерти:

Г. Верди: Requiem, А. Дворжак: Requiem, В.А. Моцарт. Requiem, Ж.Б. Перголези: Стабат матер, С.Рахмањинов: Звона, А.Брукнер: Миса ф- мол, Л.В. Бетовен: ИX симфонија, Миса солемнис, Л. Јаначек: Мса Глаголскаја , Ј.Брамс: Requiem, Ксенија Зечевић: Requiem за Николу Теслу, Иван Јевтић:  Задужбине Косова  А.Хонегер: Краљ Давид, С.Христић: Васкрсење.

 

Сајт: www.jasminatrumbetas.com

Основни подаци

Солисткиња (СОПРАН)
Ансамбл: Опера
Статус: Првакиња (стална чланица)
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта:

• Леонора („Трубадур“)
• Амелија („Бал под маскама“)
• Ћо Ћо Сан („Мадам Батерфлај“)
• Микаела („Кармен“)
• Мими („Боеми“)
• Леонора („Моћ судбине“)
• Хасанагиница („Хасанагиница“)
• Елизабета („Дон Карлос“)
• Татјана („Евгеније Оњегин“)
• Аида („Аида“)
• Адријана Лекуврер („Адријана Лекуврер“)
• Тоска („Тоска“)
• Дездемона („Отело“)
• Мадалена де Коањи („Андре Шеније“)
• Манон Леско („Манон Леско“)
• Принцеза Турандот („Турандот“)

Вести