Драгана дел Монако

Првакиња Опере

О уметници

Дипломирала је 1987. године на Факултету музичке уметности у Београду на одсеку за соло певање , у класи Звонимира Крнетића, са највишим оценама и специјалном наградом. Као стипендиста Владе Италије, 1989. године усавршава се годину дана у Милану, при Државном конзерваторијуму ''Ђузепе Верди'', у класи Ђоване Канети.

Поред италијанског, говори немачки, руски  и енглески језик, а служи се и пева на француском и шпанском.

Студирала је, такође, и на Факултету политичких наука, одсек за журналистику.

Са 18 година постаје солиста  Првог  Југословенског ансамбла за рану музику ''Ренесанс'', паралелно са студијама,до 1987. године. Такође, постаје лауреат интернационалне награде за поезију “Млади представљају Европу” као једини представник Југославије, под покровитељством ББЦ И ЗДФ, октобра 1982. године.

На оперској сцени дебитовала је 1988. године улогом Розине у "Севиљском берберину" Ђоакина Росинија у Српском народном позоришту у Новом Саду. У истој сезони, на тој сцени остварује и улоге у "Моћи судбине'' и ''Евгенију Оњегину'''

Са "Оњегином'' дебитује и на европској сцени у Штадт театру у Луцерну  / Швајцарска /, где од 1990. до 1992. године улази у стални ангажман. Следе продукције "Набука'' (Фенена) ,са солистима Веронске Арене'' у Марибору и Загребу ,и ''Севиљски берберин'' у Великом театру у Варшави 1992 .године.

У Верони  / Италија / отвара Пролећни фестивал у Театру Филхармонико, са две Вивалдијеве опере  ''Ил Тамерлано'' и "Ла фида нимфа'' 1994 .и 1995. године. Следи  ''Риголето'' (Мадалена ) на 46. летњем фестивалу у Трапанију, Сицилија /1995 / а потом и у Каљарију, Сардинија ,1996 .године.

У мају 1996. године наступа као Флора у Травијати у Театру ''Ла Фениће'' у Венецији, под диригентском палицом маестра Нело Сантија, уз Анђелу Геогију и Марчело Алварез (Рамон Варгас).

Од 1994. до децембра 1996. године стални је гост Државне опере у Бону /Немачка/ где наступа у  представама "Хофманове приче'', ''Манон Леско'', "Ромео и Јулија'', “Пикова дама”. Улогу Полине у ''Пиковој дами'' П. И. Чајковског пева 14. пута за месец и по дана, у режији чувеног Јурија Љубимова.

Септембра 1996. године остварује улогу  Розине у ''Севиљском берберину “, у шест  представа, приликом отварања позоришне сезоне у Бону, уз најласкавије критике немачке штампе.
Од јесени 1995 .године, као првакиња опере СНП у Новом Саду,  дебитује као  Шарлота у  Маснеовом "Вертеру'' и добија Награду за  најбоље уметничко остварење у сезони.

Године 1996. дебитује  као Ацучена у Вердијевом "Трубадуру''.

Најзад, дебитује и у опери  “Кармен”, октобра 1997. године, на премијери поводом прославе  стогодишњице ове оперске куће, уз неподељене критике музичке јавности, такође, уз Награду за најбоље уметничко остварење у сезони, у режији Ирине Молостове.

Од 1998. је  првакиња  Опере Народног позоришта у Београду.

Са три представе “Трубадура” наступа у Краљевској Опери у Ослу, 2004 године.

У Театру Масимо ,у Палерму (Сицилија) гостује у опери "Андре Шеније'' марта 2005. године, уз Данијелу Деси и Фабиа Армиљата.

Издваја и Божићни гала концерт са Прашким симфоничарима децембра 2004 .године са Петером Дворским /Праг/ .

У фебруару и марту 2007. године .као Лола у “Кавалерији рустикани” 12 пута наступа у чувеном Театро Реал у Мадриду, уз Виолету Урману ,Винценца ла Скола и Виорика Кортез; представа добија  награду критике као најбоља у сезони, па је филмски забележена на компакт диску.

Као ексклузивац ПГП – а, снимила је два солистичка ЦД-а : 
• Изабране Оперске арије са Симфонијским оркестром РТС-а, диригент маестро Ангел Шурев
• "Незахвално срце'' / компилацију разноврсних музичких жанрова, по сопственом избору, чији је двоструки тираж распродат у рекордном року.

Такође, снимила је и музику за неколико филмова.

Пред београдском публиком  представила се и у продукцији "Аиде'' у Сава центру, у улози Амнерис /јануар 2008 /, као и продукцији Маснеове опере Вертер, / улога Шарлоте/, у режији Небојше Брадића /октобар 2008/. За обе ове улоге, носилац је Награде Народног позоришта за најбоља уметничка остварења у 140. сезони.

Током  2009. године гостује у девет представа у Каирској државној опери (Египат), у култној Вердијевој опери “ Аида”, у улози Амнерис, уз најласкавије међународне критике, као и током 2010. године.

У марту и мају 2010. године, такође, у Каиру, тумачи насловну улогу на премијери “Кармен”, а потом у још осам представа; наслову који у Египту није био изведен пуних осамнаест година.

Врхунац Каирског периода су свакако четири представе “Аида под пирамидама “, на отвореном, у продукцији “Лајт енд Саунд”, а у част Вердијевог рођендана, октобра 2010. Године које су испратили многобројни светски медији, с обзиром да је у питању велики интернационални спектакл.

Паралелно са оперском делатношћу, одржала је огроман број солистичких концерата на просторима бивше СФРЈ и многим градовима Европе, као и Сједињених Америчких Држава, где издваја солистички концерт у Кенеди центру у Вашингтону, 2011. године, солистички концерт у Торонту октобра 2015, и солистички концерт у Мајамију ( Флорида) у Стенвеј пијано галерији, новембра 2016. године.

Од 2019 . заједно са Наташом Вељковић наступа на бројним концертима у Бечу.

Од 2008 до 2010. године била је сарадник у настави на Факултету за културу и медије Мегатренд унирвезитета.

Добитница је многих  значајних  признања међу којима се, између осталих, налазе:
• Плакета “Мокрањчевих дана”
• Награда Унивезитетских професора и научника за целокупни дугогодишњи допринос развоју културе у Србији
• Златна значка Културно просветне заједнице Србије за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу српске културе...

25. година рада на Оперској сцени прославила је великим солистицким концертом у Сава центру, уз оркестар “Станислав Бинички“ и маестра Војкана Борисављевића,чији је целокупни приход поклонила жртвама поплава у Србији те године.

На сцени Народног позоришта наступа као Кармен (Кармен), Амнерис (Аида), Ацучена (Трубадур), Еболи (Дон Карлос) и, од недавно, као Адалђиза (Норма).

Бави се хуманитарним радом. Тим поводом, 2002. године проглашена је почасним грађанином Земуна.

Веб сајт можете погледати ОВДЕ

Основни подаци

Солисткиња (МЕЦОСОПРАН)
Ансамбл: Опера
Статус: Првакиња (стална чланица)
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта:
• Кармен („Кармен“)
• Шарлота („Вертер“)
• Кнегиња Еболи („Дон Карлос“)
• Амнерис („Аида“)
• Ацучена („Трубадур“)
• Адалђиза (“Норма”)