Александар Којић

Диригент

О уметнику

Рођен у Новом Саду, Којић припада водећим диригентским именима млађе генерације. 

После завршених основних и специјалистичких студија дириговања на Факултету музичке уметности у Београду, усавршавао се на неколико различитих мајсторских курсева: у Београду код проф. Уроша Лајовица, Бечу код проф. Марка Стрингера (Universität fűr Musik und darstellende Kunst, Wien), Мајнцу – курсеви из хорског дириговања (проф. Ервин Ортнер и Фридер Берниус), Утрехту – курсеви из хорског дириговања (проф. Тимоти Браун), као и на радионицама за стару музику (Хелмут Рилинг – Мајнц и Тон Копман – Утрехт).

У септембру 2017. усавршавао се у Равени (Италијa) на Италијанској оперској академији коју је водио Рикардо Мути.

Године 2010. добија позив за место диригента у Опери Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду. 

Од августа 2012. до априла 2014. био је директор Опере Српског народног позоришта.

Поред стандардног оперског репертоара, доказао се и на пољу модерне опере.

Извођењем опере "Милева", савремене композиторке Александре Вребалов обележена је 150. годишњица Српког народног позоришта у Новом Саду. Ова опера је одвела Оперу СНП на престижан Оперски фестивал АРМЕЛ у Мађарској. Француска телевизија ARTE снимила је извођење на овом фестивалу, након чега је "Милева" ушла у првих 15 светских продукција које је ова телевизија снимала током 2012. године.

Алкесандар Којић је заслужан за прво извођење музике Рихарда Штрауса у Српском народном позоришту (2014. изведен је Гала концерт са одломцима из опера “Каваљер с ружом“, „Ариадна на Наксосу“ и „Салома“ а у поводу
обележавања 150. година од рођења композитора) као и премијерно извођење кантате "Александар Невски" Сергеја Прокофјева.

Поводом сто година од рођења Рудолфа Бручија (2017.) Којић је премијерно извео Бручијев балет "Катарина Измаилова".

Поред дириговања, Којић се активно бави оркестрирањем и аранжирањем. Његов целовечерњи балет "Дама с камелијама" на музику из Вердијеве "Травијате" отворио је сезону 2018/2019 СНП-а. 

Опера Исидора Бајића "Кнез Иво од Семберије" у Којићевој редакцији и орекстрацији премијерно је изведена је 2015. СНП у Новом Саду, а потом и на "Мокрањчевим данима" у Неготину.

У протеклих неколико година Којић је гостовао у Хрватском народном казалишту (ХНК) у Загребу и ХНК "Ивана пл. Зајца" Ријека (Хрватска), Сегединској опери (Мађарска), Театру Опере и Балета у Краснојарску (Русија), Државном театру у Брауншвајгу (Немачка)...

Сарађивао је са Војвођанским симфонијским оркестром, Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Зрењанинском, Суботичком и Бањалучком филхармонијом, Нишким симфонијским оркестром, Оркестром "Чешки виртуози" из Брна, Камерним оркестрима "Камерата академика", Државним оркестром из Брауншвајга (Немачка).

Носилац је шест годишњих награда Српског народног позоришта.

Основни подаци

Диригент
Ансамбл: Опера
Статус: стални члан
Представе на актуелном репертоару Народног позоришта: