Александар Дојковић

Солиста Опере I

О уметнику

ДАТУМ И МЕСТО РОЂЕЊА: 20. 09. 1961. Београд, Србија

ОБРАЗОВАЊЕ: Класична гимназија, две године Правног факултета у Београду

ПРИВАТНО УСАВРШАВАЊЕ: Шаврет Аврил (Француска), Карло Вентура (Италија), Добрила Богошевић-Раца - 3 године рада, Никола Митић - 2 године рада, усавршавање у Оперском студију Н.позоришта који су поред маестра Митића водили и М.о Оскар Данон и редитељ Борислав Поповић 1992. године, Ангел Шурев (консултације-усавршавање репертоара) и други професионални педагози у земљи и иностранству

ПРЕТХОДНИ АНГАЖМАН: Слободан уметник (5 година)

ЧЛАН НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОД: 1990. године

ЗНАЧАЈНИЈА УМЕТНИЧКА ОСТВАРЕЊА:

Солистички је наступао у земљи и иностранству (Италија, Француска, Грчка, Мађарска, Албанија). Поред учешћа у репертоару матичне куће у Опери Народног позоришта у Београду, као гостујући солиста редовно наступа и у Опери Српског народног позоришта у Новом Саду као и у Опери и театру Мадленианум у Београду. Остварио је до данас 26. оперских улога од којих су и десет у премијерама. Новембра 2009. године је наступао у апсолутној премијери опере Салома у Националној опери у Тирани (Албанија) интерпретирајући улогу Наработа. Он је први српски оперски уметник који је икада наступао у албанској Националној Опери у Тирани - ТКОБ.

Наступао је и на више концерата у земљи и иностранству са познатим ансамблима од којих истичемо:
Хор и Оркестар Радио - телевизије Србије
Нишки симфонијски оркестар
Оркестар Београдске опере.
Има више трајних снимака за уметнички програм Националне телевизије Србије.

Наступао је под диригентском палицом следећих диригената:
Маестро Никола Колабјанки
М.о Ђузепе Монтанари
М.о Франческо Роза
М.о Штефан Шрајбер
М.о Јохан Арнел
М.о Терје Боје Хансен
М.о Урош Лајовиц
М.о Јоханес Харнајт
М.о Јон Јанку †
М.о Ангел Шурев †
М.о Јован Шајновић †...

У многим домаћим и међународним поделама наступао је заједно са следећим певачима:
Мауро Аугустини, Кетлин Мек Кала, Пјеро Теранова, Сабина Пуертолас Азара, Леандра Оверман, Ханс Дитер Бадер, Клери Барта, Наузика Поличикјо, Свитлана Декар, Тронд Халстајн Мое, Ранхилд Хејланд Соренсен, Ингеборг Козмо, Ициар Мартинез Галдос, Робин Фолман, Томас Газели, Рој Стивенс, Жељко Лучић, Дуња Симић, Никола Митић, Живан Сарамандић, Милка Стојановић, Радмила Бакочевић, Јадранка Јовановић, Јелена Влаховић, Бранислав Јатић и многи други. Наступао је у операма које су режирали: Патриција Пантон, Бруно Климек, Младен Сабљић, Дејан Миладиновић, Пламен Карталов, Огњан Драганов, сценограф Платон Барди, костимограф Ута Вилкенсен и многи други. Априла 2005. године изабран је за члана Председништва Удружења музичких уметника Србије – УМУС, а десетог фебруара 2008. године је поново изабран за члана Председништва УМУС-а у другом мандату. У оквиру отпеваних 26 рола његовог тенорског репертоара наступао је и као: Наработ („Салома“), Задрипанный мужичок („Катарина Измајлова“), Луиђи („Плашт“) итд. Такође има и друге значајне тенорске роле које су планиране за будуће наступе као и више рола које непосредно припрема.  

ПОРЕД ВИШЕ ОД 250 ОПЕРСКИХ СОЛИСТИЧКИХ НАСТУПА НА МНОГИМ ОПЕРСКИМ СЦЕНАМА ИСТИЧЕМО ОНЕ НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ:

• Национална опера у Тирани, Албанија - Салома (Наработ) – ПРЕМИЈЕРА - 2009. 11. 15
• Опера Н. позоришта у Београду, Србија - Кавалерија рустикана (Туриду) - 2008. 10. 19
• Театар "Алигијери" у Равени, Италија - Салома (Наработ) - 2008. 03. 08
• Театар Комунале "Масини" у Фаенци, Италија - Велики гала концерт - 2008. 03. 05
• Театар Социале у Ровигу, Италија - Гала концерт - 2008. 03. 04
• Театар Социале у Ровигу, Италија - Салома (Наработ) - 2008. 03. 03
• Опера Н. позоришта у Београду, Србија - Мадам Батерфлај (Пинкертон) - 2008. 02. 09
• Опера Н. позоришта у Београду, Србија - Набуко (Исмаил) - ПРЕМИЈЕРА - 2007. 10. 10
• Опера Н. позоришта у Београду, Србија - Пајаци (Канио) - затварање сезоне - 2007. 06. 21
• Опера Мадленианум у Београду, Србија - Мадам Батерфлај (Пинкертон) - 2007. 06. 15
• Опера С.Н.П. у Новом Саду, Србија - Слепи миш (Ајзенштајн) - 2006. 12. 16
• Центар Сава – Београд, Међународни фестивал БЕМУС, Опера С.Н.П. у Новом Саду, Србија - Катарина Измајлова (Пијани сељак) - ПРЕМИЈЕРА - 2006. 10. 10
• Опера Н. позоришта у Београду, Србија - Слепи миш (Ајзенштајн) – ПРЕМИЈЕРА - 2005. 06. 22

КРИТИКЕ:

НАБУКО У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ
"... Исмаил (Александар Дојковић) има свеж и млад тенорски глас, са обећавајућом будућношћу пред њим." / Андреј Клеменчич,из критике представе "Набуко" - 05.05.2010. у листу "Балкан инсајд" од 10. маја 2010. године у рубрици "Живот и стил" (www.balkaninsight.com - English edition)

ВЕЛИКИ УСПЕХ НАШЕГ ТЕНОРА У ТИРАНИ
" Солиста Опере Народног позоришта, тенор Александар Дојковић, учествовао је у међународном пројекту поводом обележавања двадесет година од рушења Берлинског зида, одржаном у Тирани, у опери "Салома" Рихарда Штрауса. Тиме је после 64 године дуге паузе поново успостављена сарадња између наше две оперске куће, а гостовање нашег уметника пропраћено је великом пажњом албанских медија, док је током новембра на згради Опере у Тирани између других, била подигнута и српска застава. Александар Дојковић нашао се међу значајним уметницима европске сцене: опером је дириговао директор Римске опере маестро Никола Колабјанки, редитељ представе била је некадашња директорка опере у Монте Карлу Патрициа Пантон, Салому је тумачила гошћа из Италије Наусика Полићикио, ролу Јоханана гост из Немачке Томас Газели, а Херод је био гост из Америке Рој Стивенс. ... у сценографији младог албанског сликара и дипломираног сценографа Платона Бардија, који је италијански ђак и који већ дуже време живи и ради на Апенинима. ... Дојковић је позив за ово гостовање добио од директора Опере из Тиране господина Жанија Цикоа, након успешног наступа београдске "Саломе" у Италији 2008. године... Све представе "Саломе" у Тирани биле су изузетно добро посећене, снимак ће бити емитован на телевизији,... "
(Вања Косанић, из чланка у месечном листу "Позоришне новине" број 40 од јануара 2010. године).
 

ОПЕРСКИ ПЕВАЧ ПРВИ ПУТ ГОСТ У ТИРАНИ
"... Захваљујући овом београдском уметнику, на врху зграде Националне опере Албаније завијорила се недавно и српска застава. Учешће у међународном оперском пројекту, који су организовали Албанци, овом солисти сонорног гласа, донело је статус првог оперског певача из Србије који је закорачио на сцену Националне опере у Тирани. Дојковићев наступ, албанска публика и медији топло су дочекали, а његово гостовање отворило је простор за преко потребну културну сарадњу између два суседна народа. Реч је о међународном пројекту поводом 20 година од рушења Берлинског зида, па се у складу с приликом на репертоару нашла чувена немачка опера "Салома" Рихарда Штрауса... " (Соња Бикић - новинар,из интервјуа у дневном листу "Блиц" од 12. јануара 2010. године).

ПРВИ ПУТ КАКО ЈЕ ЈЕДАН СРПСКИ ПЕВАЧ СТУПИО НА СЦЕНУ ТКОБ*
(* Националног Позоришта Опере и Балета Албаније)
" Он узвраћа посету Тефти Ташкој, након 64 година. Александар Дојковић долази из Београда. Улогу Наработа, команданта Херодове гарде, у опери "Салома", солистички је извео у Тирани по први пут. Чак, он је први српски оперски певач, који пева у Албанији... У разговору, он говори о садржају опере, али и о албанско - српском суседству... "
(Алма Миле - новинар, из интервјуа у албанском дневном листу "Панорама" од 20. новембра 2009. год у рубрици "Култура" након апсолутне албанске премијере опере Саломе).

ПРЕМИЈЕРА - НОВА ВЕРЗИЈА НАБУКА
"... Исмаил, Александра Дојковића дао је видан допринос овој добро певаној представи; здравим, распеваним и ангажованим певањем свога тенора."
(Проф. Слободан Турлаков, из критике премијере "Набука" у листу "Сведок" од 16-ог октобра 2007. године).

СТЕРЕОРАМА - ПРЕМИЈЕРА НАБУКА
"... Од солиста треба пре свега истаћи Јадранку Јовановић као Абигаилу и Александра Дојковића у улози Исмаила. Својим волуминозним гласом Јадранка Јовановић је прекрила сцену ... Слично томе може се рећи и за Александра Дојковића једног лирико-спинто тенора који је племенитошћу тона и сонорношћу свога гласа као и музикалним тумачењем улоге остварио упечатљив утисак. Овоме треба додати и ненаметљив али сугестиван сценски манир који је реализацији улоге дао додатни квалитет." (Недељко Грба - музички уредник,из критичког осврта на премијеру "Набука" - Радио Београд, "Стереорама", 14-ог октобра 2007. године).

УЗ ШАМПАЊАЦ - ПРЕМИЈЕРА СЛЕПОГ МИША
"... У двема представама појавиле су се две поделе, ... , а прва подела певача (*Дојковић) далеко квалитетнија, сналажљивија на сцени, глумачки уигранија, од друге. ... , а Александар Дојковић (Габријел фон Ајзенштајн) разигран до неслућених размера, духовит и шармантан имао је свој вокални врхунац у тумаченој улози." (Проф. Бранка Радовић - музиколог,из музичке критике премијере "Слепог миша", "Уз шампањац",дневни лист "Политика", јун 2005. године).

ЛИНКОВИ:www.dojkovic.com

Основни подаци

Солиста I (ТЕНОР)
Ансамбл: Опера
Статус: стални члан
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта:

• Габријел („Слепи миш“)
• Руиз („Трубадур“)
• Канио, Пајац („Пајаци“)
• Исмаил („Набуко“)
• Борса („Риголето“)
• Пинкертон ("Мадам Батерфлај")
• Туриду ("Кавалеријa рустиканa")
• Маурицио („Адријана Лекуврер“)
• Констанцијус Хлорус, Цезар, отац Константинов (“In hoc signo”)
• Наработ („Салома“)
• Полион (“Норма”)
• Андре Шеније („Андре Шеније“)
• Цар Алтоум („Турандот“)
• Др Кајус („Фалстаф“)