СЕДАМ СМРТНИХ ГРЕХОВА

балет у кореографији Игора Пастора

О представи

ИГОР ПАСТОР
Рођен је 1990. године у Новом Саду. По завршетку средње Балетске школе у Новом Саду 2009. године ангажован је у Српском народном позоришту. Исте године добија ангажман и у Народном позоришту у Сарајеву. У поменутим позориштима одиграо је запажено, значајне солистичке улоге.
Балет Народног позоришта у Београду, ангажује га 2010. године, а 2015. добија статус првог солисте.
Као играч интерпретира целокупни репертоар од класичног и неокласичног, до савременог балета, а најпознатије улоге у којима је показао и развио високе стандарде балртског умећа су Принц Зигфрид у Лабудовом језеру (Константин Костјуков према М. Петипа и Л. Иванову),  Базил у Дон Кихоту (В. Васиљев), Франц у Копелији (Љ. и П.  Добријевић), Дезире у Успаваној лепотици (В. Логунов), затим улога Крцка Орашчића (К. Костјуков) и Петра Пана (Б. Стајвел) у истоименим балетима. Веома успешно одиграо је и бројне солистичке улоге, између осталих, у представама Они (Ђ. Макаревић), Бајадера (Г. Комлева), Интервал (З. Марковић), Вива ла вида (А. Илић), Наполи (Б. Стајвел), Шампањац и јагоде (Р. Хрибар и Г. Луштек), Шест плесова (Ј. Килијан), Дама с камелијама, Евгеније Оњегин (Л. Пилипенко), Краљица Марго (К. Симић), Ко то тамо пева (С. Зуровац), Слика Доријана Греја (В. Логунов), Александар, Хазарски речник - Ловци на снове (Р. Савковић), Јесење цвеће (Мари Клод Пјетрагала и Жилијен Деро), Дуга божићна вечера (Р. Поклитару).
Као гостујући уметник остварио је значајне улоге у представама: 
Орфеј у подземљу, Крвава свадба, Собарева метла, Балада о месецу луталици. (Опера и театар Мадленијанум) 
Крцко Орашчић, Оковани Прометеј, Успавана Лепотица (Народно позориште Сарајево)


МИРОСЛАВ БАКО
Завршио је студије и стекао мастер диплому на Академији уметности у Новом Саду. Његов рад у области оркестралне и електронске музике донео му је огромно искуство у семпловању и синтези звука, што му је уз његово академско образовање из области теорије музике, композиције и бележења звука, омогућило да константно испитује многе жанрове и начине стварања музике, креирајући сопствени звучни свет без техничких ограничења као играоницу за истраживање игре и драме. Укључен је у многе друштвене и хуманитарне пројекте у Србији  и иностранству. Последњих 13 година, професионално се бави компоновањем и продукцијом модерне електронске музике. Његов први радијски наступ био је на британском BBC радију 2003. године. Након тога потписао је више од 150 издања за музичке куће широм света у оквиру неколико пројеката које је радио на сценама у Србији, Великој Британији, Јапану, Бразилу, Француској, Тајланду, Швајцарској, Хрватској, Мађарској, Словенији, Немачкој, Шведској, Румунији, Грчкој... Редовни је гост на годишњим манифестацијама и фестивалима у већини поменутих земаља. Компоновао је музику за представу Пороци човечанства за Play For Movement Theater 2011. године, а годинама се бавио примењеном музиком за телевизију, филм и рекламе. Написао је и продуцирао музику за позоришну представу Вавилон. Током 2014. године компоновао је, оркестрирао и снимио музику за представу Ad infinitum која је освојила бројне награде. Потписује музику за балет Калигула у кореографији Р. Савковића, 2017. године (Ст. Гален, Швајцарска),  а 2018. године компонује музику за балет Хазарски речник - Ловци на снове у копродукцији Народног позоришта у Београду и Театра и Опере Мадленианум. На ФЕСТ-у 2019. године, премијерно је приказан  филм  „Шафарикова 19“ (режија Лана Павков) за који је компоновао музику (копродукција Филмског центра Србије и Факултета драмских уметности). Јединствени музички језик његових позоришних и филмских композиција заснован је на класичној европској уметничкој музици и често хибридној комбинацији звука електронских инструмената и звука симфонијских оркестара. Основа његовог музичког стваралаштва, утемељена је у идеји да је свака музичка целина носилац неког драмског контекста, па зато и сваку музичку идеју започиње причом.


РЕЧ КОРЕОГРАФА
Човек у савременом, брзом и охолом свету који му је наметнут, оптерећен амбицијама и интересима, често занемари праве вредности, губећи због тога, несвесно, исконску чистоту. Тако неопажено, урања у таму људског греха. Идући путем на којем се сукобљавају светло и тама, човек може стићи до светлости - ослобађањем од греха или заувек остати заробљен у сопственој тами.

Игор Пастор
 

Премијерно извођење

Премијера 9. фебруара 2021.

Велика сцена

ПРОГРАМ МЛАДИ КОРЕОГРАФИ

Кореограф Игор Пастор
Композитор Мирослав Бако
Сценограф Јасна Сарамандић
Костимограф Катарина Грчић Николић
Асистент кореографа Марија Бајчетић

Солисти:

Милан Рус, Бојана Жегарац Кнежевић, Тијана Шебез, Јовица Бегојев, Никола Бјанко, Семјуел Гест

Ансамбл:
Милена Огризовић, Маја Стојаков, Мина Радоја, Љиљана Велимиров, Оља Ђукић, Наталија Аксентијевић, Кристофер Васкез, Соња Милованов, Антонио Бибо

Мајстор светла Влада Маринковски, Игор Вукојевић
Мајстор маске Марко Дукић
Мајстор позорнице Невенко Радановић
Мајстор тона Небојша Крстић
Инспицијент Ана Милићевић
Костим и декор су израђени у радионицама Народног позоришта у Београду

Галерија