Почеле пробе представе „Власт“, пo истоименој комедији Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Милана Нешковића, премијера 17. новембра на Сцени „Раша Плаовић“


1 јул 2021

Прва читаћа проба представе „Власт“, пo истоименој комедији Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Милана Нешковића, одржана је 1. јула у пробној сали.

Премијера је планирана 17. новембра на Сцени „Раша Плаовић“, а у подели су Александар Срећковић (Арса), Иван Босиљчић (Светозар), Никола Ракочевић (Милоје), Димитрије Динић (Павле), Вања Ејдус (Мара) и Зорана Бећић Ђорђевић (Рина).

Драматург представе је Тијана Грумић.

Нешковић ће урадити и избор музике, костимограф је Марина Меденица Вукасовић, сценограф Андреја Рондовић, док ће за сценски говор бити задужена Љиљана Мркић Поповић. 

Биће ово четвртка поставка у Народном позоришту те комедије коју је Бранислав Нушић почео да пише 1937. године, али је није завршио, јер је у међувремену преминуо. 

„Власт је још једна у низу Нушићевих комедија кроз коју се бавио темама које су га, чини се, непрестано опседале, попут бахатости, похлепе и моралне ишчашености једног друштва. Ипак, од свих драма које је написао, баш ова је остала недовршена. У томе смо видели прилику да овај недовршен предложак надоградимо мотивима и ситуацијама заједничким за многе Нушићеве текстове, а који се на разне начине баве темом власти и свиме што она са собом доноси, са жељом да преиспитамо колико се, и да ли уопште, годинама касније било шта променило“, каже редитељ Нешковић коме ће ово бити четврта режија у Народном позоришту („Код Вечите славине“, „Бела кафа“ и „Нечиста крв“).

Првој проби присуствовале су управница Народног позоришта Ивана Вујић Коминац и директорка Драме Молина Удовички Фотез. 
 

Сличне вести

На Сцени „Раша Плаовић“ премијерно изведена Нушићевa комедија „Власт“ (и сабрана недела), у адаптацији и режији Милана Нешковића

Почеле пробе Станковићеве „Нечисте крви“ у режији Милана Нешковића, премијера у априлу на Великој сцени

Почеле пробе драмске представе „Иранска конференција”, по тексту Ивана Вирипајева и у режији Иване Вујић Kоминац, премијера половином фебруара на Сцени „Раша Плаовић”

Почеле пробе „Позоришних илузија“ Пјера Kорнеја у режији Николе Завишића, премијера 5. марта на Сцени „Раша Плаовић“

Почеле пробе драме „Лутка са кревета број 21” у режији Егона Савина – премијера у октобру на Сцени „Раша Плаовић”

Почеле пробе представе „Васа Железнова Максима Горког и други“, у адаптацији и режији Златка Свибена, премијера у априлу на Великој сцени (отказано до даљег услед проглашеног ванредног стања због корона вируса)

Почеле пробе комедије „Рибарске свађе“, премијера 2. јула на Сцени „Раша Плаовић

Почеле пробе драме Милована Витезовића „У име оца и сина” у режији Милана Kараџића

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЗА ПРЕДСТАВУ “СРПСКА ТРИЛОГИЈА”, ПРЕМИЈЕРА 22. НОВЕМБРА

Почеле пробе Шекспировог „Сна летње ноћи“, у режији Kокана Младеновића, премијера у октобру на Великој сцени

Претрага