Почеле пробе Молијеровог „Уображеног болесника” у режији Николе Завишића


3 октобар 2024

У Народном позоришту у Београду почеле су пробе представе „Уображени болесник”, по тексту славног француског комедиографа Жана Батиста Поклена Молијера, у режији Николе Завишића.

Премијера је планирана 5. децембра на Сцени „Раша Плаовић“.

Драматург Периша Перишић, сценограф Јелена Радовић, костимограф Суна Kажић, композитор Јован Стаматовић Kарић, кореографи Тамара Пјевић и Јакша Филиповац, те Љиљана Мркић Поповић (сценски говор) потписују се као уметнички тим овог позоришног дела у којем су улоге додељене Ивану Босиљчићу, Соњи Kолачарић, Анастасии Мандић, Данилу Лончаревићу, Зорану Ћосићу, Сави Милутиновићу, Немањи Стаматовићу, Иви Милановић, Вучићу Перовићу, Николи Вујовићу, Немањи Kонстантиновићу и Јовану Стаматовићу-Kарићу.

Редитељ Завишић, познат у позоришном свету по специфичном истраживачком и стваралачком процесу, нарочито по употреби светла и видеа у својим представама, најавио је да ће „Уображени болесник” бити савремен, како у духу, тако и у начину поставке.  

„Мени је овај комад занимљив из више углова. Поред тога што је реч о последњем Молијеровом комаду, веома ме је интересовала та његова трагична судбина, као писца и глумца, односно аутора који се целим својим духом и телом предаје ономе што се зове позоришна уметност. Гледао сам разне поставке овог дела, али никад нисам видео ниједну у којој су укључени опера и балет. Веома сам расположен да то урадим, а захваљајући комплетној екипи са којом ћу сарађивати, верујем да ћемо у томе и успети“, поручио је Завишић који је у Народном позоришту режирао представе „Важно је звати се Ернест“, „Избирачица“ и „Илузије“.

Један од најпознатијих Молијерових комада „Уображени болесник“, написан 1673. године, и данас је, после толико времена, не само актуелан, већ и провокативан, јер чувени француски класик, кроз смех и црни хумор, преиспитује у њему моралне вредности друштва, међуљудске односе, конзерватизам, похлепу и надрилекарство дајући веома јасну слику времена и друштва у којем се распада једна породица. 

Ово ће у Народном позоришту у Београду бити седма поставка „Уображеног болесника“ који је последњу премијеру имао 20. марта 2003. године, такође, на Сцени „Раша Плаовић”, у адаптацији и режији Ђорђа Марјановића. 

Сличне вести

Почеле пробе „Позоришних илузија“ Пјера Kорнеја у режији Николе Завишића, премијера 5. марта на Сцени „Раша Плаовић“

Kомедија Kосте Трифковића "Избирачица", у режији Николе Завишића, изведена јубиларни педесети пут

На Сцени „Раша Плаовић” премијерно изведена комедија Пјера Корнеја „ИЛУЗИЈÆ“, у режији Николе Завишића

Представа „Важно је звати се Ернест“, по тексту Оскара Вајлда, у режији Николе Завишића, изведена јубиларни стоти пут

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЗА ОПЕРУ „КАРМЕН“ У РЕЖИЈИ НЕБОЈШЕ БРАДИЋА

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЗА ДРАМУ „МИЗАНТРОП“ У РЕЖИЈИ ЕГОНА САВИНА

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЗА ПРЕДСТАВУ “СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА” У РЕЖИЈИ РАДОСЛАВА МИЛЕНКОВИЋА

Почеле пробе Стеријине комедије „Покондирена тиква” у режији Иве Милошевић

Почеле пробе драме „Мајстор и Маргарита” у режији Андраша Урбана  

Почеле пробе драме Милована Витезовића „У име оца и сина” у режији Милана Kараџића

Галерија

Претрага