Почеле пробе драме Биљане Србљановић „Није смрт бицикло (да ти га украду)” у режији Андреја Носова


14 мај 2024

У Народном позоришту у Београду почеле су пробе представе „Није смрт бицикло (да ти га украду)”, по тексту Биљане Србљановић, у режији Андреја Носова.

Премијера је планирана 26. јуна на Сцени „Раша Плаовић“, у оквиру Главног програма 32. Београдског летњег фестивала „БЕЛЕФ”.

Драматург Ђорђе Kосић, сценограф Зорана Петров, костимографи Марија Марковић Милојев и Петра Фотез, композитор Драшко Аџић, Марија Миленковић (сценски покрет) и Јасна Сарамандић (асистент сценографа) потписују се као уметнички тим новог позоришног дела у којем су улоге додељене Бранку Видаковићу, Вањи Ејдус, Ненаду Стојменовићу, Петру Стругару, Нини Нешковић, Милошу Ђорђевићу, Драгани Варагић и Сузани Лукић.

Ово ће бити први пут да се неки комад Биљанe Србљановић, савремене српске и европске списатељице, изводи у Народном позоришту у Београду.

У драми „Није смрт бицикло (да ти га украду)”, праизведеној 2011. године, ауторка преиспутује шта је то што нас вечно сукобљава у генерацијама родитеља и деце, а бави се и питањима како је одрастање болно и некада траје до позне старости и како смрт доноси, осим логичне туге, и неку чудну врсту смирености.

Кроз три различите приче, три различите перспективе, говори о широј друштвеној слици, али и о интимној и породичној стварности унутар ње – и једна и друга деле оскудност међуљудског контакта и нежности.

Сличне вести

Премијера драме Биљане Србљановић „Није смрт бицикло (да ти га украду)” у режији Андреја Носова

Tријумф представе „Није смрт бицикло (да ти га украду)” на фестивалу Нови тврђава театар

Tријумф представе „Није смрт бицикло (да ти га украду)” на фестивалу Нови тврђава театар

Почеле пробе драме „Мајстор и Маргарита” у режији Андраша Урбана  

Почеле пробе драме Милована Витезовића „У име оца и сина” у режији Милана Kараџића

Почеле пробе драме „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, премијера 10. марта на Великој сцени

Почеле пробе драме „Лутка са кревета број 21” у режији Егона Савина – премијера у октобру на Сцени „Раша Плаовић”

Почеле пробе драме Албера Камија „Калигула“ у режији Снежане Тришић, са Игором Ђорђевићем у насловној улози, премијера 5. фебруара на Великој сцени

Почеле пробе драме „Очеви и оци“, премијера почетком априла на Великој сцени Народног позоришта у Београду

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЗА ОПЕРУ „КАРМЕН“ У РЕЖИЈИ НЕБОЈШЕ БРАДИЋА

Галерија

Претрага