Народно позориште почиње нову сезону 1. октобра опером и комедијом из најновије продукције


1 октобар 2024

Народно позориште у Београду 1. октобра званично почиње нову сезону двема представама из најновије продукције; на Великој сцени (19:30) биће изведена Вердијева опера „Симон Боканегра“, док је сат времена касније, у 20:30 часова, на репертоару Сцене „Раша Плаовић“ Стеријина комедија „Покондирена тиква“.

Опера славног италијанског композитора, која има посебно место у његовом великом и богатом стваралачком опусу, а карактеришу је надахнута мелодиозност и истанчани осећај за сценску драматику, стиже пред београдску публику  под диригентском управом Александра Којића, и у режији Марија Павла дел Монака.

Насловну улогу певаће Драгутин Матић, а у ансамблу су и Драгољуб Бајић (Јакопо Фијеско), Евгенија Јеремић Покрајац (Амелија Грималди), Стеван Каранац (Габријеле Адорно), Милан Обрадовић (Паоло Албиани), Милош Гашић (Пјетро), Андреја Калезић (Амелијина пратња) и Марко Костић (Капетан луконоша).

У комедији карактера из 1838. године, Јован Стерија Поповић је на комичан начин извргавао руглу помодарство и извештаченост. Хумором је желео не само да насмеје већ и да прекори, укаже на мане и недостатке појединаца и друштва хвалећи врлину, а кудећи порок.

У новој поставци „Покондирене тикве“ коју је редитељка Ива Милошевић освежила савременим контекстом наглашавајући трагикомичан поглед на континуитет духа паланке у Србији, која је имала веома успешну премијеру 18. септембра, Фему тумачи првакиња Драме Наташа Нинковић, а у подели су и Ива Милановић (Евица), Слободан Бештић (Митар), Ивана Шћепановић (Анчица), Александар Вучковић (Јован), Сена Ђоровић (Сара), Александар Ђурица (Светозар Ружичић) и Драган Секулић (Василије).

Сличне вести

Народно позориште почиње нову сезону 1. октобра

Народно позориште почиње нову сезону 1. октобра балетским класиком и најнаграђиванијом представом

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ 145. СЕЗОНУ ПОЧИЊЕ 1. ОКТОБРА

Балет Народног позоришта нову сезону отвара 2. октобра „Бановић Страхињом“

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ ЛЕСКОВЦА 4. АПРИЛА ГОСТУЈЕ СА КОМЕДИЈОМ “МАНДРАГОЛА“

Народно позориште у Приштини гостује на Сцени „Раша Плаовић“ с комедијом „Kасица прасица“

У ОКВИРУ РЕВИЈЕ" НУШИЋУ У ЧАСТ", 3. 11. ГОСТУЈЕ НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ СУБОТИЦЕ СА КОМЕДИЈОМ "МИСТЕР ДОЛАР"

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СОМБОР 5. МАЈА ГОСТУЈЕ СА КОМЕДИЈОМ ВИЛИЈАМА ШЕКСПИРА „МНОГО ВИКЕ НИ ОКО ЧЕГА“

Народно позориште опером „Kоштана“, отворило обновљено позориште "Бора Станковић“ у Врању

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ НОВОГ САДА ГОСТУЈЕ 24.10. СА СТЕРИЈИНОМ КОМЕДИЈОМ ЏАНДРЉИВ МУЖ ИЛИ КОЈА ЈЕ ДОБРА ЖЕНА

Претрага