Балет Народног позоришта нову сезону отвара 2. октобра „Бановић Страхињом“


13 септембар 2024

Балет Народног позоришта у Београду, 2. октобра нову сезону отвара балетом „Бановић Страхиња“, инспирисаним једном од најлепших епских народних песама, на  музику Ивана Илића, у кореографији Игора Кирова.

„Изазов превођења поезије у плесну форму омогућио је да се речи и ритам трансформишу у израз тела, откривајући нове димензије емоција и значења изражених у песми. Процес је био узбудљив, али и захтеван. Требало је приказати читаву палету емоција - озлојеђеност, тугу, љубомору, љутњу, али и снагу, истрајност, и на крају, опроштај. Кореографски израз је пре свега савремен – у питању је модерна техника покрета утемељена на класичној естетици. То је омогућило интензиван приказ набоја емоција и енергије – наравно, у складу са драматуршким током приче. Мислим да је овакав стилски приступ значајан, јер ансамблу пружа прилику да заблиста у новом светлу и прикаже другачији квалитет уметничког израза“, каже кореограф Игор Киров.
 
Нa отварању сезоне 2. октобра у подели ће бити Лев Семенов (Бановић Страхиња),  Софија Матјушенскаја (Анђелија), Игор Пастор (Влах-Алија), Бранко Сарић (Дервиш), Ивана Савић Јаћић (Страхињина мајка) и Јован Веселиновић (Југ Богдан). 

На извођењу 5. октобра солистичку поделу ће чинити Метју Соловјоф, Теодора Спасић, Никола Бјанко, Милош Кецман, Олга Олћан и Јовица Бегојев.

Костиме је осмислила Катарина Грчић Николић, сценографију потписују Герослав Зарић и Владислава Канингтон, дизајнер светла је Милчо Александров, а асистент кореографа Мојца Мајцен.

У представи учествује ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта у Београду под диригентском управом Нине Фуштар.
 

Претрага