Narodno pozorište počinje novu sezonu 1. oktobra operom i komedijom iz najnovije produkcije


1 oktobar 2024

Narodno pozorište u Beogradu 1. oktobra zvanično počinje novu sezonu dvema predstavama iz najnovije produkcije; na Velikoj sceni (19:30) biće izvedena Verdijeva opera „Simon Bokanegra“, dok je sat vremena kasnije, u 20:30 časova, na repertoaru Scene „Raša Plaović“ Sterijina komedija „Pokondirena tikva“.

Opera slavnog italijanskog kompozitora, koja ima posebno mesto u njegovom velikom i bogatom stvaralačkom opusu, a karakterišu je nadahnuta melodioznost i istančani osećaj za scensku dramatiku, stiže pred beogradsku publiku  pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića, i u režiji Marija Pavla del Monaka.

Naslovnu ulogu pevaće Dragutin Matić, a u ansamblu su i Dragoljub Bajić (Jakopo Fijesko), Evgenija Jeremić Pokrajac (Amelija Grimaldi), Stevan Karanac (Gabrijele Adorno), Milan Obradović (Paolo Albiani), Miloš Gašić (Pjetro), Andreja Kalezić (Amelijina pratnja) i Marko Kostić (Kapetan lukonoša).

U komediji karaktera iz 1838. godine, Jovan Sterija Popović je na komičan način izvrgavao ruglu pomodarstvo i izveštačenost. Humorom je želeo ne samo da nasmeje već i da prekori, ukaže na mane i nedostatke pojedinaca i društva hvaleći vrlinu, a kudeći porok.

U novoj postavci „Pokondirene tikve“ koju je rediteljka Iva Milošević osvežila savremenim kontekstom naglašavajući tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji, koja je imala veoma uspešnu premijeru 18. septembra, Femu tumači prvakinja Drame Nataša Ninković, a u podeli su i Iva Milanović (Evica), Slobodan Beštić (Mitar), Ivana Šćepanović (Ančica), Aleksandar Vučković (Jovan), Sena Đorović (Sara), Aleksandar Đurica (Svetozar Ružičić) i Dragan Sekulić (Vasilije).

Pretraga