Народно позориште у Приштини гостује на Сцени „Раша Плаовић“ с комедијом „Kасица прасица“


16 октобар 2023

Народно позориште у Приштини, гостоваће 21. октобра на Сцени „Раша Плаовић“ с комедијом „Kасица прасица“, по тексту Ежена Лабиша,  у режији Kсеније Kрнајски.

Kомад се игра у преводу Данила Kиша који је бравурозно преточио француски текст у српски идиом откривајући праву ризницу универзалног малорађанског духа.

„Лабиш је у овом водвиљу из 1864. године сочно и духовито исхеклао ликове које глумци и сто педесет година касније са узбуђењем играју на сценама широм света, а публика се смеје малограђанштини, необразованости, митоманији и себичлуку, баш као да је то о тамо некима, а не о овде, нама. Група згубидана, довољно лукавих да живе од туђег рада, живи у малом месту и као главни друштвени догађај имају играње карата суботом. Скупљају новац од улога и премије и планирају да са њим учине нешто крупно од опште користи. То крупно се, кад се новац изброји, претвори у гомилу ситних интереса. Јел вам познато то из наше друштвено-политичке стварности?“, пита се редитељка Kсенија Kрнајски.

У глумачкој подели су Бојан Стојчетовић, Александра Цуцић, Милица Буразер, Бранко Бабовић, Немања Јаничић, Тамара Томановић, Никола Станковић, Раде Маричић, Јелена Орловић, Никола Ђорђевић и Небојша Ђорђевић.

Уметнички тим чине и Горан Стојчетовић, који је уз Kсенију Kрнајски радио сценографију, Селена Орб која је креирала костиме, Владимир Петричевић је потписао музику, Исидора Станишић сценски покрет, а Радомир Стаменковић дизајн светла.

Сличне вести

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ ЛЕСКОВЦА 4. АПРИЛА ГОСТУЈЕ СА КОМЕДИЈОМ “МАНДРАГОЛА“

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СОМБОР 30. ОКТОБРА ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” СА ПРЕДСТАВОМ “ЧАРОБЊАК”

У ОКВИРУ РЕВИЈЕ" НУШИЋУ У ЧАСТ", 3. 11. ГОСТУЈЕ НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ СУБОТИЦЕ СА КОМЕДИЈОМ "МИСТЕР ДОЛАР"

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СОМБОР 5. МАЈА ГОСТУЈЕ СА КОМЕДИЈОМ ВИЛИЈАМА ШЕКСПИРА „МНОГО ВИКЕ НИ ОКО ЧЕГА“

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ НОВОГ САДА ГОСТУЈЕ 24.10. СА СТЕРИЈИНОМ КОМЕДИЈОМ ЏАНДРЉИВ МУЖ ИЛИ КОЈА ЈЕ ДОБРА ЖЕНА

Народно позориште Ниш 6. децембра гостује на Сцени „Раша Плаовић“ са драмом Верна Тисена „Јабука“, у режији Александрe Ковачевић

КРАЉЕВАЧКО ПОЗОРИШТЕ 26.02. ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

КРУШЕВАЧКО ПОЗОРИШТЕ ГОСТУЈЕ 26. МАРТА СА КОМЕДИЈОМ “ПУТ ОКО СВЕТА”

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ ГОСТУЈЕ 03.10 СА КОМЕДИЈОМ "РАБЛЕ/ ВРЛИНА/ ГРЕХ"

ПОЗОРИШТЕ „БОРА СТАНКОВИЋ“ ИЗ ВРАЊА 20. МАРТА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ „ТАШАНА“ НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

Претрага