НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА „АРЧИБАЛД РАЈС"


11 фебруар 2014

Драма „Арчибалд Рајс", по тексту и у режији Љубивоја Тадића, премијерно је изведена на Великој сцени у суботу 15. фебруара, у оквиру пројекта "Европљанин који нас је највише волео", а поводом обележавања стогодишњице Великог рата и Дана државности Републике Србије.

У представи, која је урађена у продукцији Центра за стратешке пројекте Београд, у сарадњи са Народним позориштем и позориштем "Раша Плаовић" са Уба, улоге су остварили Милан Цаци Михаиловић, Уна Миљуш, Марија Вицковић, Соња Ковачевић, Павле Јеринић и Љубивоје Тадић.
Сценографију је урадио Борис Максимовић,а костиме Катарина Грчић.
Пре представе у фоајеу Народног позоришта отворена је изложба са предметима из Рајсове заоставштине. Уводну реч одржао је председник Центра за стратешке пројекте Радивој В. Дабић, а државни секретар МУП-а Србије Владимир Божовић, прочитао је писмо првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића.
Ово је први позоришни комад посвећен Рајсу (1875-1929), швајцарском форензичару, публицисти, доктору хемије и професору Универзитета у Лозани, који се истакао као криминолог радом на истраживању злочина над становништвом Србије у Првом светском рату.
На позив српске владе Рајс је 1914. дошао у Србију да истражује злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилима. Написао је многе књиге и радове о томе, а често је слао извештаје за часопис неутралне Швајцарске "Газет". Тиме је као угледни професор и криминолог извештавао свет и кварио пропагандну слику Немаца и Аустроугара о Србима као дивљачком народу.
Са српском војском прешао је Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд новембра 1918. године, а 1919. био је члан делегације југословенске владе на Мировној конференцији у Паризу.
Рајс је заволео српског војника-сељака и српски народ и до краја живота остао у Србији.
Сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду.
М.Б.

Сличне вести

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ДРАМЕ „АРЧИБАЛД РАЈС“ 7. МАЈА (20,30) НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ ОДРЖАНА БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ДРАМЕ „АРЧИБАЛД РАЈС“

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ГОСТУЈУЋА ПРЕДСТАВА „РОМЕО И ЈУЛИЈА“

На Великој сцени премијерно изведена представа „Вуци и овце“, по тексту А.Н. Островског, у адаптацији и режији Егона Савина

На Великој сцени премијерно изведена представа “Сан летње ноћи – Пројекат Шекспир”, по делу Вилијама Шекспира, у режији Kокана Младеновића

На Великој сцени премијерно изведена представа „Васа Железнова и други“, по делима Максима Горког, у адаптацији и режији Златка Свибена

ПРЕДСТАВА "ОГВОЖЂЕНА" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

Представа „Наш разред” премијерно изведена на Сцени „Раша Плаовић“

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА "НАШИ СИНОВИ"

ПРЕДСТАВА "ЖЕНСКИ ОРКЕСТАР" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

Претрага