Вести

Јубилеј представе „Балкански шпијун”

17 јун 2024

Представа „Балкански шпијун”, по тексту Душана Kовачевића, у режији и драматургији Татјане Мандић Ригонат, прославиће  јубиларно стото извођење и пред домаћом публиком, 18. јуна (20:30), на матичној Сцени „Раша Плаовић”.

Биће то, заправо, 101 извођење овог изузетног комада који је јубиларни стоти пут одигран недавно, на веома успешном гостовању у оквиру „Бок феста” у Бјеловару.

Представа је у самом старту, од премијере 1. октобра 2018. године, веома добро прихваћена како од стручне јавности, тако и од публике, а у прилог томе говоре и подаци да се све време игра на „карту више”, не само у Народном позоришту, већ и на гостовањима.

„Балкански шпијун“ је учествовао на бројним такмичарским и ревијалним фестивалима у земљи и региону - „Дани Зорана Радмиловића“, „Театар на раскршћу“, „Дани комедије”, „Дани Миливоја Живановића“, „Позоришно пролеће“, „Нушићеви дани“, „Међународни фестивал малих сцена Ријека”, „Дани сатире Фадила Хаџића“, Театар фест „Петар Kочић“, „Дубровачке љетне игре”, „Будва град театар”, Пургаторије...

Представа је освојила укупно 16 награда – две у целини и 14 појединачних.

У фокусу комада налази се тема друштвене параноје, медијска пропаганда, производња страха и непријатеља... Главни јунак Илија Чворовић је и конкретан човек и парадигма, мада је атипичан, јер све што ради - ради из срца и душе, а не за новац.

Упориште за ову поставку „Балканског шпијуна“ била је драма која је мање позната од истоименог сценарија, а веома се разликује и од култног филма из 1984. године.

„Драму смо мењали сходно датостима нових биографија ликова и неких преиначења у заплету. Представа је једна врста хазарда, јер филм има култни статус. Илија Чворовић је неко ко има 50 година и живи данас у Србији. Наш Илија је имао једну земљу која се распала. Он је волео Југославију, баш као што данас воли Србију, своју земљу јединицу“, каже Татјана Мандић Ригонат уз напомену да комад, уз одређене драматуршке измене, функционише као да је писан данас, овде и за нас, али и за све људе западне хемисфере.

Љубомир Бандовић истиче да је „данашњи Илија суви остатак оног некадашњег, Душковог Илије“.

„О Балканском шпијуну се све зна, а реплике из филма и обичан народ зна напамет. Илија Чворовић је данас други човек. Некад је то био Бата Стојковић, а данас сам то ја. Најбоље ћу одати поштовање Бати ако успем да дигнем лествицу. Мене су учили да, ако постоји васпитано и неваспитано, сигурно постоји и преваспитано. Храбро, без страха, с пуним поштовањем према претходној генерацији, стварамо своје висине и домете. Направили смо једно узбудљиво и неочекивано позориште“, наводи Љубомир Бандовић са којим је у подели, све време, иста глумачка екипа - Нела Михаиловић, Душанка Стојановић Глид, Kатарина Марковић, Милутин Милошевић и Вања Милачић.

 

Галерија