Весна Ђурковић

Солисткиња Опере I

О уметнику

Своје образовање започиње у музичкој школи "Јосиф Маринковић" у Зрењанину у класи проф. Ане Алексић Шајрер, након чега уписује Факултет музичке уметности у Београду у класи проф. Људмиле Поповић у чијиј класи је завршила основне и мастер студије. 

Тренутно је студент уметничких докторских студија на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Жељка Лучића.

Кроз Барокну академију под вођством Маријане Мијановић остварила је свој оперски деби улогом Белинде у опери Х. Персла Дидона и Енеј (2013).  

Усавршавала се у оперском студију Народног позоришта у Београду (2016-2018), где је имала прилику да наступи као Прва дама (Чаробна фрула, 2015),  Адела (Слепи миш, 2017), Нела (Ђани Скики, 2017), Барбарина (Фигарова женидба, 2018) и Оскар (Бал под маскама, 2018). Такође, похађала је курсеве сопрана Олге Макарине (2018), баритона Давида Бижића (2018) и тенора Божидара Николова (2020).

Наступила је у опери Српског народног позоришта у Новом Саду као Мизета (Боеми, 2017), у Народом позоришту у Београду као Ђилда (Риголето, 2019), дебитовала је у Државној опери Бургас, као и у Државној опери Русе (Бугарска) као Виолета Валери (Травијата, 2021). 

У истој улози наступила је и у Народном позоришту у Београду за коју је добила Похвалу Народног позоришта за резултате у раду од изузетног и посебног значаја (2022). 

У Опери и Театру Мадленинум дебитовала је као Габриел (Париски живот, 2022), а у Хрватском народном казалишту у Осијеку као Адина (Љубавни напитак, 2022).

Као сопран соло наступила је у делима Л.В. Бетовена Егмонт и Симфонија бр. 9,  К. Орфа Кармина Бурана и Г. Фореа Реквијем. Сарађивала је са Београдском филхармонијом, Зрењанинском  филхармонијом, Војвођанским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром РТС-а, Филхармонијом младих "Борислав Пашћан", Симфонијским оркестром Академије уметности у Новом Саду и Симфонијским оркестром Факултета музичке уметности у Београду.

Основни подаци

Солисткиња I (СОПРАН)
Ансамбл: Опера
Статус: стална чланица
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта: