Соња Шарић

Првакиња Опере

О уметнику

Соња Шарић, сопран, рођена је у Сомбору. Свој глас школовала је на Универзитету за музику и сценске уметности у Манхајму, у класи проф.Снежане Стаменковић, где је завршила основне и мастер студије. 

Учествовала је на бројним такмичењима републичког и интернационалног нивоа на којима је освојила велики број награда међу којима се истичу Гран При “Марија Калас” у Атини 2017. године, затим аустријска награда за музички театар “Музиктеатарпрајс” у категорији за младе уметнице 2019. године за улогу Леоноре у Вердијевом Трубадуру.  

Године 2021.освојила је прву награду и награду публике на 4. интернационалном певачком такмичењу Ева Мартон у Будимпешти.

Након завршених студија, у периоду од 2016. до 2019. године Соња је била члан Oперског студија при опери у Грацу. 

Ту је поред великог броја мањих улога и концерата веома запажена у многим већим улогама свог фаха попут Грофице у Моцартовој опери “Фигарова женидба”, Леоноре у Вердијевом “Трубадуру”, Мадам Кортезе у Росинијевој опери “Пут у Реимс”, Неде у опери “Пајаци” Руђера Леонкавала. 

Од 2019. до 2023. године Соња Шарић наступа као самостални уметник. Са великим успехом дебитовала је као Аида у новој продукцији Српског народног позоришта у Новом Саду 2021., а потом се истом улогом представила и у Ландестеатру у Линцу у чак осамнаест извођења овог дела. 

У Народном позоришту у Београду са великим успехом дебитовала је као Белинијева Норма 2022. године, а потом се 2023. београдској публици представила као Алиса Форд у опери Фалстаф Ђузепа Вердија, након чега постаје стални члан ансамбла Опере Народног позоришта у Београду. 

Новом продукцијом  Вагнерове опере „Холанђанин луталица“ отворена је сезона 2023 Театра Комунале у Болоњи, где је наступ  Соње Шарић у улози Сенте био испраћен овацијама, што сведоче бројне критике. 
 
Гостује у водећим оперским центрима Европе. Као Герхилде у Вагнеровој опери Валкира наступила је у Концертгебау у Амстердаму, као и у Националној опери у Паризу. 

Њени наступи као Леонора у Трубадуру одушевили су публику у Опери Грац, затим у Линцу, Националном театру у Манхајму као и у Хрватском народном казалишту у Загребу. 

Уз активне наступе у опери, Соња Шарић негује и лид и концертни репертоар. Њега чине дела попут песама Шуберта, Рихарда Штрауса и Малера; Бетовенове 9. Симфоније, Баховог Божићног ораторијума, Вердијевог Реквијема, Малерове Симфоније бр.2 и Брамсовог Немачког реквијема.

На фестивалу у Салцбургу 2020. године певала је у новој продукцији Штраусове Електре . Током 2019. године успешно је учествовала на мајсторском курсу Томаса Хампсона и Мелани Динер у Вајблингену – Опернверкштат Вајблинген, који је завршен гала концертом са Штутгатском Филхармонијом. 

На такмичењу драмских сопрана  “Елизабет Конел” у Сиднеју у Аустралији освојила је другу награду и награду публике. Исте године била је једна од стипендиста чувене  Георг Шолти белканто академије.

Свој оперски деби Шарић је имала у улози Грофице у Фигаровој женидби  2011. године у Бамбергу, а неколико година касније, 2015. године дебитовала је као Мариа Стуарда у истоименој Доницетијевој опери у Острави. Наступала је на Ускршњем Фестивалу у Баден Бадену у пратњи Берлинске филхармоније. 

На такмичењу “Антоњин Дворжак” у Карловим Варима 2012. године освојила је прву награду, награду публике и награду за њабоље извођење Моцартове композиције. На универзитетском такмичену “Феликс Менделсон” у Берлину 2014. добитница је треће награде, док је 2015. на такмичењу “Анелизе Ротенбергер” освојила прву награду. 

Са само двадесет година била је добитник прве награде у млађој категорији на такмичењу “Феручо Таљавини” у Аустрији 2010. године, где је освојила и награду за најбољег сопрана целокупног такмичења. 

Током школовања у Новом Саду у Гимназији “Светозар Марковић” и Музичкој школи “Исидор Бајић” освојила је велики број награда и признања (Републичко такмичење Београд, такмучење “Никола Цвејић” у Руми, “Бруна Шпилер” у Херцег Новом), а добитник је и стипендије фонда за унапређење вокалне уметности “Меланија Бугариновић”

Основни подаци

Солисткиња (СОПРАН)
Ансамбл: Опера
Статус: Првакиња (стална чланица)
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта:

• Норма („Норма“)
• Алиса Форд („Фалстаф“)
• Амелија Грималди („Симон Боканегра“)