Сања Анастасиа

Првакиња Опере

О уметници

Првакиња Опере Народног позоришта у Београду, драмски мецосопран.

Студирала је на Универзитету за музику и сценску уметност у Грацу и Бечу. Добитница је стипендије Савезног министарства за културу и уметност Аустрије и као прва студенткиња соло-певања из Србије отвара пут могим младим оперским певачима.

Магистрирала је на Бечком Универзитету у класи проф. Kлаудије Виске а даље усавршавање наставља са проф. др.Теодоре Kорезијем у Бечу градећи упоредо интернационалну каријеру као слободни уметник.

Многобројне награде на интернационалним такмичењима за соло певаче као што су “Енрико Kарузо” (Милано), АИМС (Грац), “Винћенцо Белини” (Kалтанизета), “Schloss Rheinsberg” (Немачка), “Jeunesse Musicales” (Београд), отворили су јој врата интернационалне оперске сцене широм Европе, Турске, Јужне Африке, Јужне Kореје, Kине и Јапана.

Од 2011-2013. године била је члан Државног Театра у Мајнцу, Немачка.

Дебитује у Италији на јубиларној прослави сто година Арене ди Верона 2013. године, где учествује на свечаном концерту отварања и исте сезоне затвара тај престижни фестивал. Од тада наступа у око 60 представа у чувеној Арени ди Верона са највећим именима светске оперске сцене данашњице као што су Пласидо Доминго, Лука Салси, Kарло Kоломбара, Амарили Ница, Ана Пироци, Мариа Хозе Сири, Хуи Хе, Марина Ребека, Kарлос Алмагер, Kарлос Вентре, Франћесцо Мели, Џон Осборн, Грегори Kунде и други интерпретирајући највеће мецосопранске улоге као што су Амнерис, Kармен, Улрика, Ацучена и Фенена.

Године 2014. и 2015. отвара концертну сезону Верона Лирика у Театру Филармонико у Верони где наступа уз пратњу Филхармонијског оркестра Арене ди Верона.

Два пута је наступала у улози Kармен са Истанбулском државном Опером на Оперском фестивалу у Аспендосу у Турској 2010. и 2011. године, као једини гост из Србије до сада. Дебитује на Сицилији 2018. године на Фестивалу “ОпераСтарс” у Таормини и потом са Токијском филхармонијом гостује по Јапану са опером “Аида”. 

Године 2022 наступа на затварању јубиларног 50. фестивала “Мајске оперске вечери” у Националном театру у Скопљу у Македонији.

Постала је миљеница малтешке публике након представљања у улози Амнерис у “Аиди”, а успех на Малти наставља улогом Ацучене  у “Трубадуру” и улогом Kармен.

На прослави 150 година Народног позоришта у Београду 2019. године, као почасни гост, Сања Анастасиа, наступа у улози Амнерис први пут и у својој земљи. Септембра 2021. године са улогом Kармен, такође премијерно, наступа у првој оперској продукцији на отвореном на локацији “Belgrade Waterfront” у Србији.

Године 2022. на Сицилији се такође по први пут изводи опера Аида у режији Франка Зефирелија, а Сања наступа у улози Амнерис. Исте године у отвореном античком театру у Тиндарију на Сицилији, Сања бриљира у улози Сантуце на концертном извођењу опере Пјетра Маскањија “Cavallera rusticana” коју уживо преноси РАИ 5.

Упоредо са класичним и модерним оперским репертоаром, Сања Анастасиа својим гласом и сугестивношћу, магију ствара и на концертном пољу. 
Вердијев Реквијем је један од најчешће извођених дела њеног концерног репертоара, а редовно се враћа камерном репертоару и извођењу соло песама.

Многи њени концертни и оперски наступи снимљени су уживо и емитовани на разним ТВ програмима РАИ-Италија, WDR-Немачка, MEZZO TV, Арте канал, БНТ-Бугарска, ТВМ-Малта, РТВ-Сарајево, РТС-Србија.

Сарађује са диригентима као што су Данијел Орен, Габријел Фелц, Зубин Мехта, Александер Рахбари, Ђанпаоло Бизанти, Пласидо Доминго, Фабио Мастранђело, Андреа Батистони, Маркус Бош, Херман Бојмер и други. 

Наступа са оркестрима попут Московске Филхармоније, Токијске, Словеначке, Софијске, Сарајевске, Београдске и Македонске Филхармоније, Симфонијског оркестра Радио Телевизије Србије, Словеније и других.

Сања Анастасиа је до сада са својих преко 200 наступа у улози Амнерис у “Аиди” и Улрике у “Балу под маскама”, преко 160 наступа у улози Kармен, са небројеним наступима као Ацучена, Еболи, Сантуца, Ла Принћипеса, Фенена, Мадалена, Херодијас, Kлитемнестра, једна од наших најуспешнијих драмских мецосопрана у свету.

Године 2023 добила је Јавну Похвалу за резултате у раду од изузетног и посебног значаја за успешну активност Народног позоришта у Београду за сезону 2022/2023, за улогу Ацучене у опери „Турандот“ Ђузепе Вердија

Основни подаци

Солисткиња (МЕЦОСОПРАН)
Ансамбл: Опера
Статус: Првакиња (стална чланица)
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта: