Михаило Шљивић

Солиста Опере II

О уметнику

Рођен у Београду. Дипломирао 2007.године на Електротехничком факултету (одсек Телекомуникације, смер Аудио и видео технологије), исте године завршава средњу музичку школу „Станковић“ и уписује Факултет музичке уметности у Београду  у  класи проф. Радмиле  Смиљанић. 

Наставља студије у класи проф. Николе Мијаиловића, код кога веома успешно завршава основне а касније и постдипломске (мастер) студије, као један од најзапаженијих студената генерације са општим просеком 9,80 у коме је био добитник награде за најперспективнијег младог оперског певача из Фонда „Даница Мастиловић“ као и стипендиста Републичког фонда за младе таленте. 

Још током студија је био ангажован као солиста у Српском народном позоришту у Новом Саду, а након њих активно учествује у текућем репертоару Народног позоришта, где је до сада остварио већ преко 60 запажених улога свих фахова. Најпре као члан Оперског студија „Борислав Поповић“ почев од 2010. године а затим као стални хонорарни члан ансамбла. 

Aктивно учествује и у репертоару Опере Мадленианум из Земуна, певајући улоге Зарастра у опери ''Чаробна фрула'' и доктора Дулкамаре у опери ''Љубавни напитак''. 

У сезони 2016/17. је после одличне сарадње у Народном позоришту са уметничким директором театра ''Carlo Felice'' у Ђенови - маестром Ђузепеом Аквавивом на опери ''Gianni Schicchi'' (улога Симона), добио позив да гостује у опери Фалстаф (улога Пистоле) тог театра у којој је дебитовао са великим успехом. 

После веома запаженог представљања италијанској публици позван је да поново гостује са првим улогама у операма Турандот (улога Тимура, 2016/17.), затим у Риголету (Спарафучиле) и Норми (Оровезо) (у сезони 2017/18.) где добија изразито позитивне критике (једна од њих, Le Salon Musical: ''Спарафучиле Михаила Шљивића карактерише мекан, дубок и соноран глас, добра дикција и импозантно сценско присуство''). 

Такође, велике похвале и огромну подршку му пружају светски познати певачи и маестри са којима је сарађивао у овим продукцијама (Rolando Panerai, Leo Nucci, Carlos Alvarez, Mariella Devia, Giuliano Montaldo, Giovanna Casolla, Désirée Rancatore, Stefan Pop, Celso Albelo, Norma Fantini, Andrea Battistoni, Dorian Wilson...). 

Концертирао је солистички у бројним значајним дворанама роднога града и широм Србије, често пута са некадашњим ментором Живаном Сарамандићем и примадоном Милком Стојановић. Такође, гостовао је као солиста са многим цењеним маестрима, оркестрима и ансамблима како у земљи тако и у иностранству изводећи (каткада и премијерно) разна оперска те вокално-инструментална симфонијска, ораторијумска и друга уметничка дела (Италија, Шпанија, Француска, Немачка, Швајцарска, Бугарска, Грчка, БиХ, Словенија, Хрватска...) 

Имао је више успелих соло наступа и на фестивалима хорова, освајајући са њима вредне награде и признања. Добитник је многих награда са републичких и међународних певачких такмичења. 

Учествовао је у спремању скоро свих премијера и обнова оперских наслова са репертоара ансамбла Опере Народног позоришта од 2010 године као члан Оперског студија „Борислав Поповић“ па све до данас. 

Више путa је био солиста са убедљиво највише отпеваних улога у текућој сезони – и то узимајући у обзир све солисте (како хонорарне тако и сталне чланове ансамбла). 

Такође, неколико пута је својим „ускакањем“ спасавао извођења представа текућег репертоара Народног позоришта. У актуелној сезони је добитник награде „Похвала Народног позоришта за резултате у раду од изузетног и посебног значаја“ оствареној у интерпретацији улоге Санчо Панса опере "Дон Кихот". 


Списак улога отпеваних на сцени Народног позоришта:

Rigoletto – Sparafucile, Il Conte di Ceprano, Il Conte di Monterone, Un Usciere di corte
Die Zauberflöte – Sarastro, Sprecher, Zweiter Priester
Il barbiere di Siviglia – Don Basilio, Un Ufficiale
Don Pasquale – Il Notaio
Don Quixote – Sancho Pansa
Le nozze di figaro – Bartolo
Евгений Онегин – Зарецкий, Ротный
Don Giovanni – Il Commendatore
Nabucco – Il Gran Sacerdote
Attila – Leone
Die Fledermaus - Frank
La bohème – Benoît, Alcindoro, Doganiere
L'elisir d'amore – Dulcamara
La forza del destino – Il marchese di Calatrava, Alcade
Hа уранку - Реџеп 
Aida – Il Re d'Egitto
Tosca – Il Sagrestano, Angelotti, Sciarrone, Un carcerriere
Der fliegende Holländer – Daland
Un ballo in maschera – Samuel, Tom
Andrea Chénier – Roucher, Mathieu, Fouquier-Tinville, Pietro Fleville, Schmidt
Carmen – Zuniga
La Traviata – Il dottor Grenvil, Il marchese d’Obigny
Manon Lescaut - Geronte de Ravoir, Il Sergente, Il Commandante di marina
Adriana Lecouvreur – Quinault
Gianni Schicchi – Simone
Madama Butterfly – Lo zio Bonzo, Yamadori
La serva padrona – Uberto
Otello – Lodovico
Bastien und Bastienne – Colas
Il Tabarro – Il Talpa
Salome – 1.Soldaten, 5.Juden
Коштана - Полицаја, Марко 
In hoc Signo - Macarius, Claudius Memore
L'Amour des trois oranges – Le Roi de Trèfle, La Cuisinière, Le Héraut

Улоге изван Нaродног позоришта:

Rigoletto - Sparafucile, Norma - Oroveso, Turandot - Timur, Falstaff – Pistola, 
Le convenienze ed inconvenienze teatrali – L'Impresario, Пиковая дама – Нарумов 

Основни подаци

Солиста II (БАС)
Ансамбл: Опера
Статус: стални члан
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта:

• Даланд - Летећи Холанђанин
• Франк - Слепи миш
• Краљ - Аида
• Зунига - Кармен
• Епископ Макарије, Клаудије Меморе - In hoc signo
• Гроф Монтероне, Гроф Чепрано, Тамничар - Риголето
• Ујак Бонзо - Мадам Батерфлај
• Официр Зарјецки - Евгеније Оњегин
• Доктор, Маркиз - Травијата
• Црквењак, Шароне, Тамничар - Tоска
• Беноа, Алсиндор, Цариник - Боеми
• Кино - Адријана Лекуврер
• Дон Базилио, Официр - Севиљски берберин
• Војник I („Салома“)
• Беседник („Магична фрула“)
• Уберто („Служавка господарица“)
• Пистол („Фалстаф“)