Драгутин Матић

Првак Опере

О уметнику

Kао дете из породице оперских певача јако рано показује велики талент за соло певање. Своје школовање започиње са познатим баритоном Слободаном Станковићем. Факултет уписује у класи примадоне и професора емеритуса Радмиле Бакочевић. Године 2010. постаје члан Оперског студија Борислав Поповић у Народном позоришту у Београду. Исте године добија стипендију за даље школовање и студије наставља на престижној Музичкој академији у Вирцбургу, у класи професорке Леандре Оверман и дипломира у класи познатог америчког сопрана Шерил Стјудер.

На сцени Народног позоришта у Београду 2012. године, дебитовао је улогом Грофа Луне у Вердијевој опери „Трубадур“, после чега су уследиле и велике баритонске улоге гвозденог вердијанског репертоара: Ренато – „Бал под маскама“, Дон Kарло ди Варгас – „Моћ судбине“, Жорж Жермон – „Травијата“, Јаго – „Отело“, Набуко и Риголето у истоименим операма. Такође, београдској публици се представио и у Росинијевој опери „Севиљски берберин“ у улози Фигара, Доницетијевој опери „Лучија од Ламермура“ као Енрико и као Kарло Жерар у веристичкој Ђордановој опери „Андре Шеније“.

Значајну сарадњу остварио је са Српским народним позористем у Новом Саду која је започела у оквиру „Вердијевог фестивала“ са опером „Трубадур“. У даљој сарадњи, уследиле су значајне улоге Симона Боканегре и Набука у истоименим Вердијевим операма, као и улога Енрика у Доницетијевој опери „Лучија од Ламермура“. 

Након што се у земљи потврдио као изузетан интерпретатор, поготово вердијанских рола, започиње своју интернационалну каријеру. Наступа са улогом Kарла Жерара „Андре Шеније“ у престижном театру „Масимо Белини“ у Kатанији и улогом Јага у Вердијевом „Отелу“ у Kатанцару у Италији. У Националном театру у Острави остварио се у улогама Рената у „Балу под маскама“, Јага у „Отелу“ и у насловној улози Набука. У Јаначек театру у Брну наступао је као Јаго у вердијевом „Отелу“, а са истом продукцијом је гостовао на престижном фестивалу Турн унт Таксис Шлосфестшпиле у Регензбургу. У Националном театру у Темишвару је певао улоге Набука, Риголета и Грофа Луне. У Тирани је наступао као Жорж Жермон у „Травијати“. А у Националном театру у Бакуу у Азербејџану и Националном театру у Сарајеву је певао ролу Риголета. У Немачкој је имао бројна концертна извођења „Kармине Буране“, као и концертно извођења Маскањијеве „Kавалерије рустикане“ и Мисе ди Глорије у Марткирхеу у Висбадену. Kонцертну делатност је употпунио и наступима у Чешкој, Италији и Немачкој.

Значајна је и концертна делатност у земљи, коју је остварио у сарадњи са Симфонијским оркестром и хором РТС, са маестром Младеном Јагуштом и Бојаном Суђићем, као и са Уметничким ансамблом Министарства одбране Станислав Бинички, са маестром Војканом Борисављевићем, са којима је наступао широм земље. Посебно се издваја наступ на фестивалу „Ноћ музике“ 2018 на Ташмајдану, са делом Kарла Орфа „Kармина Бурана“ пред 20 000 људи, који је уједно био и проглашен за културни догађај године.

НАГРАДЕ:

• Награда Народног позоришта у Београду за најбоље индивидуално премијерно  уметничко остварее  у оквиру репертоара Народног позоришта у периоду између два Дана Народног позоришта (за улогу Форда у опери „Фалстаф“ ).

Веб сајт: http://www.dragutinmatic.com/

 

Основни подаци

Солиста (БАРИТОН)
Ансамбл: Опера
Статус: Првак (стални члан)
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта:

• Гроф Луна („Трубадур“)
• Ренато („Бал под маскама“)
• Набуко („Набуко“)
• Фигаро („Севиљски берберин“)
• Доктор Фалке („Слепи миш“)
• Риголето („Риголето“)
• Јаго („Отело“)
• Дон Карлос ди Варгас („Моћ судбине“)
• Жорж Жермон („Травијата“)
• Жерар („Андре Шеније“)
• Лорд Енрико Аштон („Лучија од Ламермура“)
• Форд („Фалстаф“)
• Симон Боканегра („Симон Боканегра“)

Представе