Vesti

PREMIJERA MOCARTOVE JEDNOČINE OPERE „BASTIJEN I BASTIJENA“ 15. MAJA (12,00) NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

7 maj 2016

Opera Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“, namenjena deci do 12 godina, biće premijerno izvedena u nedelju 15. maja, u matine terminu (12,00), na Sceni „Raša Plaović“.
U ovoj jednočinoj komičnoj operi, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, naslovne uloge pevaće Sofija Pižurica i Slobodan Živković, a rolu Kolasa - Strahinja Đokić.
Rediteljka Ana Grigorović, u izjavi za sajt Narodnog pozorišta, objašnjava da je predstava urađena u okviru projekta direkcije Opere Narodnog pozorišta u Beogradu „Opera u škole“ koji ima za cilj da „kroz edukaciju dece o operi i produkciju kratkih opera tematski namenjenih za decu i mlade školskog uzrasta, stvori novu publiku“.
-„Bastijen i Bastijena“ je prva u nizu od tri planirane produkcije opera jednočinki. Kako je Mocart ovu operu pisao sa 12 godina, njen zaplet je neodoljivo dečiji, a u našem izvođenju je osavremenjivanjem dodatno približen današnjim klincima. Radnja se dešava u usnuloj šumi koju posećuje gospodin Kolas, čarobnjak modernog doba. On plete zaplet ljubavne svađe Bastijena i Bastijene, dajući im po jedan mobilni telefon... – otkriva mlada i talentovana rediteljka.
Scenograf je Jasna Saramandić, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić.
M.B.