Balet Narodnog pozorišta novu sezonu otvara 2. oktobra „Banović Strahinjom“


13 septembar 2024

Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, 2. oktobra novu sezonu otvara baletom „Banović Strahinja“, inspirisanim jednom od najlepših epskih narodnih pesama, na  muziku Ivana Ilića, u koreografiji Igora Kirova.

„Izazov prevođenja poezije u plesnu formu omogućio je da se reči i ritam transformišu u izraz tela, otkrivajući nove dimenzije emocija i značenja izraženih u pesmi. Proces je bio uzbudljiv, ali i zahtevan. Trebalo je prikazati čitavu paletu emocija - ozlojeđenost, tugu, ljubomoru, ljutnju, ali i snagu, istrajnost, i na kraju, oproštaj. Koreografski izraz je pre svega savremen – u pitanju je moderna tehnika pokreta utemeljena na klasičnoj estetici. To je omogućilo intenzivan prikaz naboja emocija i energije – naravno, u skladu sa dramaturškim tokom priče. Mislim da je ovakav stilski pristup značajan, jer ansamblu pruža priliku da zablista u novom svetlu i prikaže drugačiji kvalitet umetničkog izraza“, kaže koreograf Igor Kirov.
 
Na otvaranju sezone 2. oktobra u podeli će biti Lev Semenov (Banović Strahinja),  Sofija Matjušenskaja (Anđelija), Igor Pastor (Vlah-Alija), Branko Sarić (Derviš), Ivana Savić Jaćić (Strahinjina majka) i Jovan Veselinović (Jug Bogdan). 

Na izvođenju 5. oktobra solističku podelu će činiti Metju Solovjof, Teodora Spasić, Nikola Bjanko, Miloš Kecman, Olga Olćan i Jovica Begojev.

Kostime je osmislila Katarina Grčić Nikolić, scenografiju potpisuju Geroslav Zarić i Vladislava Kanington, dizajner svetla je Milčo Aleksandrov, a asistent koreografa Mojca Majcen.

U predstavi učestvuje ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Nine Fuštar.
 

Pretraga