Премијерно изведена представа „Успаванка за Алексију Рајчић“


30 април 2022

Представа „Успаванка за Алексију Рајчић”, по тексту Ђорђа Kосића и у режији Југа Ђорђевића, у чијем средишту је тема о злостављаној жени која је починила убиство, а у затвору осетила слободу, премијерно је изведена 30. априла на Сцени „Раша Плаовић" у драмско-музичкој форми, са Вањом Ејдус у насловној улози. 

Тај комад, награђен је на конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст 2020. године, а његова праизведба реализована је у копродукцији Народног позоришта у Београду са Позорјем и Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” 2022.

У подели су и Ива Милановић, Новак Радуловић (Хоровође) и Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Младен Лукић, Горан Милошевић и Данијела Милошевић (Хор). 

Насловна јунакиња је фиктивна личност, а млади писац инспирацију за причу нашао је у књизи Милутина А. Поповића из 1898. године „Затворенице - Албум женског одељења Пожаревачког казненог завода”.

Судбина Алексије Рајчић је да у судару са неслободом у сваком смислу долази до злочина као јединог излаза и до затвора као неког, парадоксално, простора слободе. Она је фигура која представља све жене које су у сличној позицији и данас и у историји. 

Kао и друге жене којима је окружена, а чији животи представљају модел по ком се очекује да функционише и њен, у свету огрезлом у патријархат, Алексијино је само да ћути и трпи. Животу који је, и пре него што је почео, осуђен на насиље, немогућност избора, а самим тим и немогућност еманципације или среће, алтернативу представља једино – смрт. 

Kроз специфичан стилски захват у ком све споредне јунаке и јунакиње сједињује у мушки и женски хор, аутор комада издваја Алексију и њено искуство, тиме их стављајући у контрапункт са деперсонализованим актерима ове приче, односно друштвом, које на крају и јесте највећа препрека у потрази ове жене за срећом и слободом.

Драматург представе је Тијана Грумић, а у уметничком тиму су и Андреа Рондовић (сценограф), Велимирка Дамјановић (костимограф), Невена Глушица (композитор), Дамјан Kецојевић (кореограф), Даница Kрстић (сарадник етномузиколог) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).

Прве репризе су 4. и 5. маја.

Сличне вести

Отказује се извођење представе „Успаванка за Алексију Рајчић“

„Успаванка за Алексију Рајчић“ награђена на „Буциним данима“

Отказује се извођење представе „Успаванка за Алексију Рајчић“

„Успаванка за Алексију Рајчић“ гостује на „Марулићевим данима“ у Сплиту

”Деца” и ”Успаванка за Алексију Рајчић” у селекцији Главног такмичарског програма 68. Стеријиног позорја

На амбијенталној отвореној сцени „Радионица“ – „Двориште“ одржано јавно читање текста „Успаванка за Алексију Рајчић“

Почеле пробе представе „Успаванка за Алексију Рајчић“, по тексту Ђорђа Kосића, у режији Југа Ђорђевића

Опером „Коштана“ и драмом „Успаванка за Алексију Рајчић“ отворена нова сезона Народног позоришта у Београду

Нови тријумф „Успаванке за Алексију Рајчић“ – четири награде на фестивалу у Алексинцу

Велики успех „Успаванке за Алексију Рајчић“ на 68. Стеријином позорју; освојено пет награда стручног жирија

Претрага