У МУЗЕЈУ НП ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КОЛЕКТИВНЕ МОНОГРАФИЈЕ "МНОГОСТРУКА УМЕТНИЧКА ДЕЛАТНОСТ ПРЕДРАГА МИЛОШЕВИЋА (1904-1988)"


28 март 2016

Промоција колективне монографије "Многострука уметничка делатност Предрага Милошевића (1904-1988)", коју су заједнички објавили Музиколошко друштво Србије и Катедра за музикологију Факултета музичке уметности, одржана је у понедељак 28. марта у Музеју Народног позоришта у Београду.
О издању су говориле музиколошкиње Марија Масникоса и Јелена Михајловић Марковић, ауторке радова Надежда Мосусова и Бранка Радовић, као и Тијана Поповић Млађеновић која је иницирала овај значајан пројекат.
У концертном делу промоције, пијанисткиња Весна Кршић извела је Сонатину за клавир Предрага Милошевића.
Милошевић (Књажевац, 4. фебруар 1904 — Београд, 4. јануар 1988) је био композитор, диригент, пијаниста, педагог и музички писац.
Као један од студената који су своје високо-школско образовање стекли у Прагу, Милошевић је даo значајан допринос утемељивању музичког професионализма у Србији.
Године 1922-24. наставља студије у Минхену, а потом, дипломира композицију 1926. године, на Државном конзерваторијуму у Прагу, клавир 1928. године, а дириговање 1931. године.
Његове обимне студије, заокружује Мајсторска школа композиције, 1930. године.
Од 1932-1941. године био је диригент Првог Београдског певачког друштва, а паралелно са тим, диригент Опере Народног позоришта, и професор клавира у Музичкој школи, коју ће касније водити као директор.
За доцента теоретских предмета, на Музичкој академији, изабран је 1938. године, касније за редовног професора композиције и дириговања, а од 1960-1967. године, за декана ове установе.
Његов опус чине: Симфонијета, Гудачки квартет, Сонатина и мала свита за клавир, више хорова и соло песама, као и музика за позоришне комаде.
Ова дела карактерише објективан однос према музичкој материји, јасноћа и прегледност облика и фактуре.
М.Б.

 

Сличне вести

ПРОМОЦИЈА КОЛЕКТИВНЕ МОНОГРАФИЈЕ "МНОГОСТРУКА УМЕТНИЧКА ДЕЛАТНОСТ ПРЕДРАГА МИЛОШЕВИЋА (1904-1988)" 28. МАРТА У МУЗЕЈУ НП

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ "БРАНИСЛАВ НУШИЋ, ЖИВОТ И ДЕЛО"

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ "ЕГОН САВИН" Д.П. ПОЉАНСКОГ 18.10. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана промоција монографије “Маестро Бранко Марковић“

НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “А, КО СИ ТИ ?", СА ПОДНАСЛОВОМ "АУТОБИОГРАФИЈА ПРЕДРАГА МИКИЈА МАНОЈЛОВИЋА"

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О МИЛКИ СТОЈАНОВИЋ 28. ФЕБРУАРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ЖИВАНУ САРАМАНДИЋУ 7. МАРТА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРИРЕЂЕНА ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ЖИВАНУ САРАМАНДИЋУ

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ПРЕДРАГУ МИКИЈУ МАНОЈЛОВИЋУ 19. ЈУНА НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ МИЛАНКЕ БЕРБЕРОВИЋ "УМЕТНОСТ СЦЕНСКОГ КОСТИМА" 25.09. НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

Претрага