На Сцени „Раша Плаовић“ одржана праизведба новог комада Милене Марковић „Ливада пуна таме“


13 новембар 2019

Праизведба новог комада признате српске песникиње, драмске списатељице и сценаристкиње Милене Марковић „Ливада пуна таме“, писаног за извођење у Народном позоришту, одржана је 13. новембра на Сцени „Раша Плаовић“, у режији Јоване Томић.

У тој фрагментарној причи о конкретним судбинама, чији је наслов, заправо стих преузет из песме Вилијема Блејка “На ливади пуној еха”, улоге су остварили Слободан Бештић, Анастасиа Мандић и Нада Шаргин које је публика на крају представе наградила дуготрајним аплаузом и узвицима браво.

Преци и потомци мноштва ликова овог дела, баве се митом о романтичној љубави, а редитељки Томић, кључ за сценско читање управо је била мисао из текста да ће можда једног дана наука утврдити колики је негативан утицај поменути мит имао на човечанство.

Питање у којој форми се љубав данас може реализовати, и да ли може, колико ће трајати, да ли је могуће изаћи из наметнутих културних, социјалних, породичних образаца и бити нов, оригиналан и непоновљив, Милена је сагледала из различитих углова - на узорку четири генерације једне породице, тако да се свако може препознати у неком од ликова или у свима по мало.

Kроз асоцијације или сећања, ликови на сцени играју врло експлицитне ситуације, а реч је о конкретним судбинама, у оквиру којих има сурових коментара, који су и социолошки коментар на ово наше време.

Драматург представе је Димитрије Kоканов, костимографкиња Селена Орб, сценографкиња Јасмина Холбус, композитор Лука Мејџор, а сценски покрет урадила је Маја Kалафатовић.

Милорад Јовановић је извршни продуцент, Милош Голубовић организатор, суфлер је Гордана Перовски, а инспицијент Сандра Роквић.
М.Б. 

Сличне вести

Одржана прва читаћа проба новог комада Милене Марковић „Ливада пуна таме“, у режији Јоване Томић, праизведба 13. новембра на Сцени „Раша Плаовић“

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана праизведба представе „Деведесете“, по тексту Горана Миленковића и у режији Егона Савина

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана промоција монографије “Маестро Бранко Марковић“

Одржана прва читаћа проба комада „Јесте ли за безбедност“, у режији и адаптацији Анђелке Николић, премијера 10. јуна на Сцени „Раша Плаовић“

“ХАСАНАГИНИЦА” РЕГИОНАЛНОГ ПОЗОРИШТА ИЗ НОВОГ ПАЗАРА 30.03. НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

РЕГИОНАЛНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ НОВОГ ПАЗАРА ГОСТОВАЛО НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

“ХАСАНАГИНИЦА” РЕГИОНАЛНОГ ПОЗОРИШТА ИЗ НОВОГ ПАЗАРА 14.02. НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА СВЕТСКА ПРАИЗВЕДБА ОПЕРЕ "IN HOC SIGNO..."

ПРЕДСТАВА „ПРЕСРЕЋНИ ЉУДИ“ СНП-а ИЗ НОВОГ САДА, 4. ДЕЦЕМБРА ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

Роман године као драмска форма; на Великој сцени премијерно изведена опера у 17 песама „Деца“, у режији и на музику Ирене Поповић, по роману Милене Марковић

Претрага