„Млади у опери" за крај 152. сезоне; На Великој сцени одигране сцене из опера у извођењу полазника Оперског студија Народног позоришта „Борислав Поповић“


30 јун 2021

Програмом сцене из опера - „Млади у опери", у извођењу полазника Оперског студија Народног позоришта „Борислав Поповић“, одржаним 30. јуна на Великој сцени, завршена је 152. сезона (2020/2021) националног театра.  

На програму су биле арије и дуети из опера „Риголето“, „Орфеј и Еуридика“, „Евгеније Оњегин“, „Чаробна фрула“, „Трубадур“, „Мадам Батерфлај“, „Кармен“ и „Лучије од Ламермура“.

Уз Оркестар Опере под диригентском управом Ђорђа Павловића и у режији Иване Драгутиновић Маричић, учествовали су Ермин Ашћерић, Невена Ђоковић, Исидора Стевановић, Милица Дамјанац, Катарина Радовановић, Бранислава Бринић, Јана Цветковић, Маја Павковић, Марија Јелић и Искра Сретовић.

Као гости, наступили су солиста Опере Народног позоришта Љубодраг Беговић, сарадница Опере националног театра Наташа Рашић и Милан Обрадовић са ФМУ.

Пре почетка овог догађаја, гледаоцима се обратила управница Народног позоришта Ивана Вујић позвавши их да минутом ћутања одају почаст дугогодишњем глумцу националног театра и једном од уметничких руководилцаца Оперског студија Андреји Маричићу који је преминуо у току дана у Београду, у 62. години.

Сви програми у Народном позоришту, уз ограничен број места за публику, одржавају се уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.

У овој сезони, у уметничком руководству Оперског студија били су вокални педагози мр Јадранка Јовановић и мр Сања Kеркез, диригент Ђорђе Павловић, редитељ Ивана Драгутиновић Маричић и сарадник за глуму и сценски покрет Андреја Маричић. 

Корепетитори су Миливоје Вељић, Теодора Јевтић и Тијана Марковић.

Оперски студио се први пут појављује у Народном позоришту средином прошлог века под вођством маестра Оскара Данона, затим диригента Богдана Бабића и редитеља Младена Сабљића.

После дуге паузе студио је опет активиран седамдесетих година, поново са студентима Музичке академије и младим члановима оперског хора, а под уметничким вођством редитеља проф. др. Слободана Турлакова и маестра проф. Предрага Милошевића уз музичку (клавирску) сарадњу Александра Kоларевића.

У знак сећања на истакнутог редитеља Опере Борислава Поповића, Оперски студио од 30. марта 2009. године носи његово име.

Kроз Оперски студио Народног позоришта прошле су многе генерације, а неки од њих су, градећи своју каријеру, стекли име признатих уметника и код нас и у иностранству.

Сличне вести

КОНЦЕРТ ПОЛАЗНИКА ОПЕРСКОГ СТУДИЈА "БОРИСЛАВ ПОПОВИЋ" 23.06. НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАН КОНЦЕРТ ПОЛАЗНИКА ОПЕРСКОГ СТУДИЈА "БОРИСЛАВ ПОПОВИЋ"

КОНЦЕРТ ПОЛАЗНИКА ОПЕРСКОГ СТУДИЈА "БОРИСЛАВ ПОПОВИЋ" 22. ЈУНА У МАТИНЕ ТЕРМИНУ (12,00) НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

КОНЦЕРТ ПОЛАЗНИКА ОПЕРСКОГ СТУДИЈА "БОРИСЛАВ ПОПОВИЋ" 24.05. НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

НА СЦЕНИ РАША ПЛАОВИЋ ОДРЖАН КОНЦЕРТ ПОЛАЗНИКА ОПЕРСКОГ СТУДИЈА БОРИСЛАВ ПОПОВИЋ

На Сцени "Раша Плаовић" одржан концерт полазника Оперског студија "Борислав Поповић"

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАН КОНЦЕРТ ПОЛАЗНИКА ОПЕРСКОГ СТУДИЈА "БОРИСЛАВ ПОПОВИЋ"

На Сцени "Раша Плаовић" одржан Новогодишњи концерт полазника Оперског студија "Борислав Поповић"

АУДУЦИЈА ЗА ПРИЈЕМ НОВИХ ПОЛАЗНИКА ОПЕРСКОГ СТУДИЈА "БОРИСЛАВ ПОПОВИЋ" 27.11.

Аудиција за пријем нових полазника Оперског студија „Борислав Поповић"

Претрага