ФОНДАЦИЈА „ЛАДКО КОРОШЕЦ“ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ УПУТИЛА ЗАХВАЛНИЦУ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У БЕОГРАДУ


25 јануар 2016

Фондација „Ладко Корошец“ из словеначког града Загорје об Сави упутила је Захвалницу Народном позоришту у Београду за помоћ и подршку неопходну за објављивање књиге „Ладко Корошец – живљење уметника“, аутора Марка Коширја и Петра Бедјанича.
У сталној сарадњи са господином Коширјом, током претходне две сезоне, био је Истраживачко-документациони центар Народног позоришта који је у том периоду проналазио драгоцене податке и уступио их за израду поменуте књиге.
У преписци, путем електронске поште, са руководиоцем Истраживачко-документационог центра Сањом Живановић, он је, између осталог, поручио да су његова очекивања превазиђена количином и квалитетом материјала добијеним од те службе, а која су му била неопходна за рад на књизи.
Познати словеначки оперски певач и дугогодишњи првак Опере СНГ у Љубљани Ладко Корошец, наступао је и на сцени Народног позоришта у Београду где је остварио незаборавну улогу Санча Пансе у Маснеовом „Дон Кихоту“, под диригентском управом Оскара Данона и у режији Младена Сабљића.
Осим на матичној сцени, представа је имала и велике успехе на гостовањима у иностранству – Театру Нација у Паризу (1957), на Атинском фестивалу (1964), у Берлину (1965) и Копенхагену (1968).
„Као верни слуга Санчо Панса стајао је поред Чангаловића, Ладко Корошец, исто тако велики уметник, дивног гласа и виталног глумачког темперамента и био његова најбоља могућа допуна“, оцењено је, између осталог, у критичком осврту објављеном у новинама „Berliner Zeitung“, у октобру 1965. године.
Истраживачко-документациони центар је господину Коширју пружио неопходну помоћ и за израду још једне књиге – монографије о сопрану Валерији Хејбаловој која је у периоду од 1. јануара 1948. до 15. марта 1971. године била стална чланица ансамбла Опере Народног позоришта у Београду у статусу носилац главних улога.
М.Б.

Сличне вести

ПРОМОЦИЈA КЊИГЕ МАРКА КОШИРА И ПЕТЕРА БЕДЈАНИЧА „ЛАДКО КОРОШЕЦ - ЖИВЉЕЊЕ УМЕТНИКА“ 15.03. У МУЗЕЈУ НП

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРОМОВИСАНА КЊИГА МАРКА КОШИРА И ПЕТЕРА БЕДЈАНИЧА „ЛАДКО КОРОШЕЦ - ЖИВЉЕЊЕ УМЕТНИКА“

Факултет музичке уметности у Београду доделио Захвалницу Народном позоришту

КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНА ЗАЈЕДНИЦА СРБИЈЕ УПУТИЛА ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У БЕОГРАДУ

Фондација „Милан Ђоковић“ честитала Народном позоришту Сретењски орден првог степена

ДИРЕКТОРКА ПОЗОРИШТА "ТОША ЈОВАНОВИЋ" УПУТИЛА ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ САВИЋУ И ХУБАЧУ

Успешно гостовање Драме и Балета у Народном позоришту Сарајево, следе наступи у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци

КОМПАНИЈА ADRIATIC MOTORS D.O.O УПУТИЛА ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ В.Д. УПРАВНИКА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ДЕЈАНУ САВИЋУ

ПРЕДСЕДНИЦА УДРУЖЕЊА КОМПОЗИТОРА СРБИЈЕ ИВАНА ТРИШИЋ УПУТИЛА ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ В.Д. УПРАВНИКУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ДЕЈАНУ САВИЋУ

ЗАХВАЛНИЦА КОНЗУЛАТА РЕПУБЛИКЕ СЛОВЕНИЈЕ

Претрага