Балет Народног позоришта у Београду започео рад на представи „Бановић Страхиња”


27 фебруар 2024

Балет Народног позоришта у Београду припрема се за  финале историјске прославе јубилеја стогодишњице и у настојању да ода почаст наслеђу српског балета, започиње рад на новој представи „Бановић Страхиња”, по једној од најлепших епских народних песама преткосовског циклуса, у савременој балетској кореографији Игора Kирова. 

Kомпозитор Иван Илић, драматург Ђорђе Kосић, сценограф Герослав Зарић, костимограф Kатарина Грчић Николић и асистент кореографа Мојца Мајцен потписују се као уметнички тим новог позоришног дела у којем ће учествовати комплетан ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.

Предстојећи балет инспирацију црпи из тог ванвременског песничког ремек дела које је велики српски лингвиста и фолклориста Вук Стефановић Kараџић чуо од старца Милије, а потом га записао и обрадио. Гледајући кроз прошлост наше балетске историје песма „Бановић Страхиња“  интерпретирана је у истоименом балету у кореографији Лидије Пилипенко чија је премијера одржана 2. априла 1981. године на Великој сцени.

Бановић Страхиња није био само епски јунак, познат по снази и јунаштву, већ и личност која је представљала оличење правде, поштења и племенитости, док га његова спремност да пружи опроштај чини јединственим ликом српске епике. Поред изузетне литерарне лепоте ове песме она се својом тематиком уздиже у ванвременски приказ контраста између традиционалних вредности и интимног људског осећања.

Постављањем овог наслова на редовни репертоар Велике сцене, Балет Народног позоришта исказује своју посвећеност и наклоност не само према наслеђу српског балета, већ и наслеђу српске историје и културе. 
 
Публика може да очекује премијеру овог великог балетског дела почетком јуна када ћемо свечано обележити завршетак прославе стогодишњице Балета Народног позоришта и закорачити у ново поглавље наше балетске историје.
 

Сличне вести

Премијера балета „Бановић Страхиња“

Балет Народног позоришта нову сезону отвара 2. октобра „Бановић Страхињом“

БАЛЕТ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА 25.09. УЧЕСТВУЈЕ НА "БАЛЕТ ФЕСТУ САРАЈЕВО"

Балет Народног позоришта у Београду расписао aудицију за девојке (18. октобар, 11,00)

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „'РОМЕО И ЈУЛИЈА' НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ – ДРАМА И БАЛЕТ (ЈУБИЛЕЈИ ШЕКСПИРА, ПРОКОФЈЕВА И ПАРЛИЋА)“

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „'РОМЕО И ЈУЛИЈА' НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ – ДРАМА И БАЛЕТ (ЈУБИЛЕЈИ ШЕКСПИРА, ПРОКОФЈЕВА И ПАРЛИЋА)“, 15.12. У МУЗЕЈУ НП

Представи „Очеви и оци" Народног позоришта у Београду три награде на 8. „Буциним данима“

ОВАЦИЈЕ ЗА СВЕТЛАНУ ЗАХАРОВУ И БАЛЕТ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

У Музеју Народног позоришта отворена изложба „Шекспир на сцени Народног позоришта" (Драма, Опера, Балет)

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "БАЛЕТ ДА ЛИ СЕ ТО ЈЕДЕ?"

Претрага